França ha doblat el nombre de policies i militars destinats a la frontera per reforçar els controls contra la immigració irregular i el terrorisme. Uns 200 efectius més i drons vigilen les carreteres, trens i camins d'entrada al país. El prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, ha visitat aquest dissabte els punts fronterers del Coll de Belitres, a Cervera de la Marenda, i del Pertús (Catalunya del Nord) i ha assegurat l'objectiu és controlar la immigració il·legal i limitar també els riscos associats a la "criminalitat". Stoskopf ha demanat "no confondre" el risc terrorista amb el risc que representa la immigració "clandestina", en relació a les declaracions del president francès, Emmanuel Macron, tot i que no ho ha deslligat.

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar a principis de mes que França reforçaria els controls fronterers en la lluita contra el terrorisme, el tràfic de drogues i la immigració irregular i també que demanaria "reformar en profunditat "Schengen".

L'anunci ja s'ha fet efectiu i aquest dissabte el prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, ha visitat dos dels punts on s'han reforçat els controls: el Coll de Belitres i el Pertús, a la Catalunya del Nord.

Stoskopf ha detallat durant la visita que el reforç s'estén a totes les fronteres del departament, des de Puigcerdà fins a Portbou, i que compten amb 200 efectius més de policia duanera, Gendarmeria, Policia Nacional i militars.

Per terra i aire

En total, 400 efectius diaris que controlen per terra, tren (excepte aquest dissabte que a causa d'un descarrilament a Cervera de la Marenda s'ha aturat la circulació de combois) i aire. Aquests controls aeris els realitzen mitjançant drons que inspeccionen els camins diàriament. I és que, segons ha explicat el cap de l'Estat Major de la Policia de Fronteres a Perpinyà, Yannick Garden, aquests dispositius permeten facilitar la feina en una zona molt extensa.

"Fer-ho a peu requereix molt de temps i així és més fàcil i eficaç". S'estudia, a més, reforçar-los amb l'ajut d'avionetes. A més, s'han tancat alguns dels passos de muntanya i no es descarta que es puguin mantenir clausurats de manera permanent.

L'objectiu: reforçar el control contra la immigració irregular. Stoskopf ha assegurat que tant a Cervera de la Marenda com al Pertús el trànsit de persones és molt important i hi ha una pressió migratòria molt gran. Amb aquests controls, ha afegit, "també limitem el risc lligat a la criminalitat, el tràfic d'estupefaents i el contraban de tabac, i també permet detectar persones que estiguin en cerca".

El prefecte ha subratllat que la immigració il—legal "no s'ha de confondre" amb l'amenaça terrorista. Però com també va fer Macron, en referència a què el jihadisme aprofita les xarxes de tràfic de persones per infiltrar-se a Europa, Etienne Stoskopf ha admès que el dispositiu dona un missatge clar: "Les fronteres estan controlades i aquells que tenen intencions criminals i terroristes no poden passar fàcilment".

Poc trànsit pel confinament

Tot i que el trànsit de vehicles aquest dissabte era pràcticament testimonial pel confinament, els efectius policials desplegats en aquests punts fronterers han aturat un a un els cotxes, motocicletes i furgonetes que passaven i han fet registres.