L'Assemblea del Consell General de Col·legis de Metges va demanar ahir el cessament «immediat» de Fernando Simón. En un comunicat, l'òrgan que agrupa els 52 col·legis de metges de l'Estat apunta que així es va aprovar en una reunió i, segons la nota, es fa aquesta petició contra el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries per la seva «incapacitat manifesta i prolongada» durant l'evolució de la pandèmia de la covid-19. A més, exigeixen una «rectificació pública» per les darreres declaracions de Simón en relació amb el comportament dels sanitaris.

Concretament, asseguren en el comunicat, Simón va dir dijous que «els sanitaris tenen un millor comportament evitant contagiar-se fora del seu espai de treball» perquè tenen un «aprenentatge» respecte de la primera onada. Les declaracions, apunten, «obliga» el Consell a prendre la decisió de demanar apartar-lo del càrrec. «No només suposen un acte de desmotivació, incomprensió i absència de sensibilitat, sinó que expressen una ignorància manifesta de les condicions de treball i la responsabilitat i vocació amb les quals milers de companys estan desenvolupant l'activitat des del professionalisme mèdic i l'acció col·laborativa estreta amb la resta de professions sanitàries», conclouen.

A més, recorden que la pandèmia està provocant danys sobre els sanitaris i els situen al capdavant dels infectats entre països de l'entorn. En concret, apunten que 72 metges han mort des del març i n'hi ha centenars que lluiten cada dia per superar les seqüeles de la infecció i denuncien que «s'abusi» del seu compromís amb el pacient i la societat apel·lant la seva vocació per demanar-los «sacrifici».

Més enllà d'aquestes afirmacions, però, també diuen que no és el primer cop que senten malestar per declaracions o accions «improcedents», com ara l'absència d'un comitè d'experts format per «professionals reconeguts, independent i transparent» i la manca d'un sistema d'avaluació per millorar la resposta als brots de covid. «La professió mèdica demana reconeixement, respecte, participació i dignitat», reblen els facultatius.

Per la seva part, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya segons va anunciar el seu president, Jaume Padrós, en una piulada, no secunda la petició de cessament de Fernando Simón. Tot i que els col·legis catalans formen part de l'òrgan, Padrós va dir en un missatge a Twitter que no se sumen a la petició per raons «de fons» i «de forma». La critica legítima, va dir, no justifica «ara» la petició de cessament de Simón.