La vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va anunciar ahir que el Govern central aprovarà l'extensió dels períodes carència dels crèdits ICO en el Consell de Ministres de dimarts. Durant la seva intervenció telemàtica en la clausura de la 25a Trobada d'Economia de S'Agaró, va defensar que en aquests moments s'ha de començar «a pensar en la solvència» de les empreses més enllà de la liquiditat, i que també s'anunciaran noves mesures en aquesta línia.

Calviño va explicar que l'extensió de la carència dels crèdits es va acordar juntament amb la Comissió Europea i les entitats bancàries, i que tindran especial atenció en els sectors més tocats per la segona onada de la pandèmia, com l'hostaleria i la restauració.

Ara com ara, els crèdits ICO que concedeixen entitats i que avala el Govern central per mantenir la liquiditat en els pitjors moments de la pandèmia tenen una carència de 12 mesos, i falta definir amb exactitud quant de temps s'ampliarà i si serà per a tots els sectors.

Calviño va dir que aquestes noves mesures tenen la intenció de protegir el teixit productiu per garantir la solvència de les empreses, i va destacar que el programa d'avals espanyol és el de «més efectivitat» dels països europeus. L'import que ha avalat el Govern central amb els crèdits ICO és d'uns 81.000 milions d'euros i en total s'han mobilitzat uns 107.200 milions.

La vicepresidenta es va felicitar per l'efectivitat de les mesures que va impulsar el Govern central per «esmorteir l'impacte social i econòmic de la crisi» i va considerar que les evidències d'això són evidents, en les seves paraules.

Marc legal per evitar problemes

La ministra va reconèixer que no ha estat fàcil dur a terme aquesta extensió perquè havia de comptar amb el suport de la CE perquè es tracta d'ajudes públiques i no entrar en conflicte amb el «marc judicial» dels bancs. «Volíem actuar sabent que no es generava un problema en un altre àmbit», va argumentar Calviño sobre les entitats financeres -que són les perjudicades per l'extensió-, i va subratllar que la crisi del coronavirus no ha derivat en crisi financera i com de perillós seria això per a l'economia.