La consellera de Salut, Alba Vergés, va subratllar ahir que Catalunya va «pel bon camí» perquè s'ha superat «el pic de la corba epidemiològica», però no s'ha doblegat en l'àmbit assistencial, ja que les UCI segueixen estant plenes, de manera que la recuperació de l'activitat es farà amb «prudència». Vergés va comparèixer en roda de premsa telemàtica amb el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

A Catalunya va baixar ahir la velocitat de propagació del virus (Rt) a 0,78 i han disminuït fins a 1.100 els nous contagis notificats en un dia, encara que no alleuja la situació hospitalària, amb 587 ingressats a la UCI i 52 noves morts per Covid-19.

El Govern es va fixar com a objectius per anar recuperant la normalitat un Rt per sota d'1, menys de mil contagis diaris i 300 llits d'UCI ocupades per malalts Covid; a dia d'avui, el primer s'ha aconseguit, el segon gairebé però el tercer encara no (578).

En aquest context, la consellera es va reafirmar en el compromís de la Generalitat d'una recuperació gradual de l'activitat el proper dilluns 23, en un moment en què segueixen tancats, entre d'altres, bars, restaurants, gimnasos, teatres, grans superfícies comercials i campus universitaris. Això sí, va subratllar que tot aquest pla es farà amb «prudència», conscients que les UCI estan plenes i ho seguiran estant la setmana que ve, segons les estimacions del Departament de Salut. Així que, conscients que aquests passos sempre «comporten assumir riscos», la consellera va assegurar que estaran vigilants «cada dia» sobre com va evolucionant la pandèmia.

Vergés va revelar que el pla de recuperació de l'activitat que s'ultimarà aquesta setmana contindrà «com a mínim tres o quatre trams» d'una periodicitat de 15 dies, encara que no va oferir més detalls de l'abast de cada un d'ells, a l'espera que es comenti amb els sectors afectats.

«Estem en el bon camí, en la bona tendència que necessitem consolidar aquesta setmana», va remarcar Vergés. Si bé s'ha aconseguit abaixar els contagis i s'ha superat «el pic de la corba epidemiològica», al vessant assistencial «no es pot dir el mateix», ja que estem «en el pic i no hem aconseguit doblegar-lo», va puntualitzar la consellera. Així que en la desescalada «és necessària molta prudència, cal anar a poc a poc»: «No podem córrer ara que estem en el bon camí, el sistema sanitari sortiria molt perjudicat si no fem bé la reobertura», va subratllar en al·lusió a l'actual pressió assistencial. Vergés va justificar en tot cas que es pugui realitzar la recuperació d'activitats amb les UCI encara plenes perquè Catalunya està «en el camí correcte» i va garantir que en tota l'aplicació de la desescalada es «vetllarà dia a dia» perquè no canviï aquesta tendència. Mendioroz, per la seva banda, va assegurar que en 10 dies no s'arribarà als 300 ingressats a l'UCI, perquè aquestes es buiden «molt a poc a poc», però va dir que si es manté l'Rt per sota d'1 disminuiran els contagis i els ingressos.

Per la seva banda, el conseller d'Interior va explicar que els delictes han baixat un 30% en la segona onada de restriccions a Catalunya, en passar d'una mitjana de 1.783 al dia al novembre de l'any passat a 1.247 diaris en l'última setmana, en part per la caiguda dels furts, que han passat de 583 al dia a 310.