La sentència del Constitucional sobre el procés s'endarrerirà a mitjans de l'any que ve perquè abans el tribunal ha de resoldre la cascada de recusacions formulades per tots els condemnats a penes de presó contra el magistrat Antonio Narváez, a qui volen apartar del procediment.

Fonts jurídiques han informat que el Ple del tribunal de garanties que s'inicia avio admetrà a tràmit els incidents de recusació contra Narváez que es basen en una conferència que el magistrat va pronunciar a Granada el 2017. En aquella exposició, titulada «El problema català, perspectiva constitucional», el magistrat va titllar el procés de «cop d'Estat encobert», més greu que el 23F.

Les recusacions han estat formulades pels nou condemnats a penes de presó, que al·leguen que el magistrat no és imparcial per resoldre els recursos d'empara presentats davant el Constitucional i que, si continua en aquesta causa, es veurien vulnerats el dret fonamental a un procediment amb totes les garanties, a la tutela judicial efectiva i a un jutge independent.

També l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va presentar un altre incident de recusació contra Narváez, a qui acusa d'haver perdut la imparcialitat necessària per decidir sobre el recurs presentat contra l'ordre de detenció que té pendent en base al que s'ha dit pel magistrat en aquesta mateixa conferència.

Segons les fonts, l'admissió a tràmit suposa que es paralitzin tots els procediments en què intervé el magistrat mentre es resolen les recusacions i això té altres conseqüències, perquè implica que la resolució dels recursos contra la sentència del Suprem es dilati al mínim un parell de mesos. Per tant, precisen les fonts, els recursos es paralitzen fins que no culmini la tramitació de les recusacions. S'estima, que la resolució no arribi fins a mitjans de l'any que ve.