La biotecnològica Moderna va anunciar ahir que la seva possible vacuna contra la covid-19 és efectiva en un 94% i es converteix així en la segona opció, juntament amb la de Pfizer, per iniciar una campanya de vacunació massiva contra el coronavirus el 2021 -en cas que les autoritats l'aprovin-, cosa que va elevar ahir les esperances dels mercats que el final del pitjor de la pandèmia és una mica més a prop malgrat l'augment de casos als EUA i Europa.

«Aquest és un moment crucial en el nostre desenvolupament de la candidata a vacuna de la covid-19 [...]. Els resultats preliminars positius del nostre estudi de la fase 3 ens han donat la primera validació clínica que la nostra vacuna pot prevenir la malaltia, inclosos els casos greus», va dir en un comunicat Stéphane Bancel, conseller delegat de la companyia amb seu a Massachusetts. Les dades clíniques preliminars es basen en l'anàlisi de 95 dels 30.000 voluntaris de la fase 3 de la vacuna mRNA-1273 i de la resposta en cinc persones que van rebre dosis de la vacuna, davant de 90 que només van rebre un placebo.

El pas següent serà proveir tota la documentació i dades d'eficàcia d'almenys dos mesos necessaris perquè l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en la sigla en anglès) els concedeixi l'autorització d'emergència, que permet posar en mà dels metges teràpies i tractaments experimentals contra la covid-19. Moderna va assegurar que espera fer aquesta sol·licitud davant la FDA «les pròximes setmanes» i en paral·lel iniciar els processos d'autorització amb agències reguladors d'altres països i regions.

Fa una setmana, Pfizer va anunciar que la seva vacuna contra la covid-19 és eficaç en el 90% dels casos i espera avançar en els tràmits amb l'FDA d'aquí a setmanes. Albert Bourla, conseller delegat de la farmacèutica, que ha treballat amb l'alemanya BioNTech en la seva vacuna, va dir ahir que «són molt bones notícies» que Moderna hagi obtingut resultats positius. Anthony Fauci, el principal epidemiòleg dels Estats Units i líder en la lluita contra la pandèmia al país, va assegurar en una entrevista a l'NBC que les dades anunciades per Moderna són «impressionants». El director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID), part dels Instituts Nacionals de Salut, que treballen en coordinació amb Moderna i altres farmacèutiques, va remarcar: «Tenim dues vacunes que són molt efectives i això és un gran pas endavant per controlar la pandèmia». «Per a final de desembre creiem que hi haurà dosis de vacuna disponibles per a persones en les categories d'alt risc a les dues companyies», va dir Fauci.

Amb aquest anunci, el sector farmacèutic estatunidenc ja té dues vacunes amb una alta eficàcia preliminar que avancen gairebé en paral·lel en el seu procés d'aprovació i que podrien començar a distribuir-se entre la població de manera massiva l'any que ve. Totes dues utilitzen tecnologia d'ARN missatger, una nova tècnica que permet usar el mecanisme de generació de proteïnes d'una cèl·lula per generar la resposta immunològica desitjada contra virus com el SARS-CoV-2.

La vacuna de Moderna no necessita temperatures per sota dels 70 graus sota zero, com és el cas de Pfizer, per la qual cosa el seu transport i emmagatzematge seria més barat i accessible en zones rurals o economies en desenvolupament.