La destitució de diversos càr-recs al Departament de Treball de la Generalitat deixa entreveure un cop més el pols electoral entre socis de Govern, JxCat i ERC, en ple compte enrere cap a les eleccions previstes per al 14-F, mentre l'oposició demana la dimissió del conseller Chakir el Homrani.

La nova sacsejada interna al Govern català va tenir lloc a última hora de dilluns, quan la Generalitat va anunciar, a través d'un comunicat, el relleu de Josep Ginesta i Cesc Iglesias, fins ara estrets col·laboradors d'El Homrani, les funcions dels quals han passat a assumir Oriol Amorós, Enric Vinaixa i Marta Cassany. Una remodelació de la qual el vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, va informar per telèfon la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, de JxCat, minuts abans de fer-se pública, segons van indicar a Efe fonts coneixedores de la conversa.

Els relleus a la cúpula de la conselleria que dirigeix El Homrani arriben una setmana després que el Govern demanés disculpes pel col·lapse a les ajudes de 2.000 euros per persona per a autònoms, esgotades en temps rècord i que van generar malestar en el col·lectiu. El fiasco en les ajudes als autònoms i les destitucions a Treball han tret de nou a la llum les friccions entre JxCat i ERC, que ja donen per liquidada la legislatura -el 23 de desembre es preveu la convocatòria automàtica d'eleccions per al 14 de febrer- i pugnen per ser la força sobiranista més votada, pensant en la configuració del futur Govern després de la pròxima cita electoral.

Mentre que ERC busca amb aquests canvis un «revulsiu» davant el desgast que li està ocasionant la gestió d'El Homrani, un dels seus consellers, JxCat es posa de perfil, evita els retrets públics i deixa que sigui ell qui assumeixi tota la responsabilitat dels errors que afecten el seu departament.

Després de la reunió setmanal del Govern en funcions, Budó va evitar en roda de premsa explicar els motius de les destitucions a Treball i va deixar les explicacions en mans d'El Homrani, tot i que va afirmar que, «si un conseller creu que ha de fer canvis» a la cúpula del seu departament, «el Govern hi està d'acord» i ho «respecta».

Fonts d'ERC reconeixen que la gestió del departament que dirigeix El Homrani, primer amb les residències i després amb les ajudes als autònoms, els pot passar factura i erosionar suports. Altres fonts republicanes consultades per Efe posen l'èmfasi a denunciar que els seus socis de JxCat no desaprofiten cap ocasió per «jugar brut» i intentar treure partit de les crisis o polèmiques que afecten departaments controlats per ERC.

Fonts de JxCat, en canvi, retreuen als republicans que no rellevessin El Homrani quan, a principis de setembre, el llavors president Quim Torra va canviar tres dels seus consellers. Ara ja és massa tard, ja que després de la inhabilitació de Torra el Govern està en funcions i no pot ni parar ni nomenar consellers, encara que ells sí que podrien dimitir.

Això és precisament el que demanen a El Homrani des de l'oposició, començant pel president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que l'ha instat a assumir «les responsabilitats de la seva nefasta gestió» i «se'n vagi a casa» en lloc de «purgar equips de treball per tapar la seva pròpia incompetència». Segons el diputat del PSC Ferran Pedret, El Homrani «hauria de reflexionar sobre quina és la seva responsabilitat» en els possibles errors de la gestió de la crisi, més enllà de «descarregar responsabilitats en els seus subordinats». I la presidenta del grup de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va afirmar que, «per honestedat», no té «sentit» que El Homrani segueixi com a conseller.

Per la seva banda, el líder d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va afirmar que els relleus a la cúpula de la conselleria obeeixen a la voluntat de buscar «un revulsiu» i «muscular algunes àrees clau» per encarar millor la segona onada de la pandèmia.