Les dues residències de Puig-reig han registrat un total de 24 defuncions de residents per covid-19 en les últimes setmanes, segons han confirmat a Regió7 fonts dels dos centres assistencials del municipi. En concret, a la residència Sant Josep hi ha hagut 15 morts i la residència Mont-Martí n'ha registrat 9. Actualment, els dos centres tenen cinc residents hospitalitzats pel virus.

Tot i que amb els resultats dels testos de l'última setmana s'ha comprovat que molts dels pacients afectats per la covid-19 ja s'han negativitzat, a la residència Sant Josep hi ha encara 9 positius i a la Mont-Martí n'hi ha 13. La xifra de 22 positius queda ara lluny dels 136 que sumaven els dos centres a final d'octubre. Pel que fa a l'afectació entre els treballadors, la residència Sant Josep té 17 persones aïllades per positius o contactes estrets amb persones positives i la residència Mont-Martí en té 42.

A la residència Sant Josep, que actualment té 90 residents, 64 d'aquests ja s'han negativitzat i els 9 que continuen positius segueixen aïllats. El centre està pendent de conèixer els resultats dels 17 pacients restants. La residència ha realitzat un cribratge serològic als residents que consisteix en una anàlisi de sang per saber si han generat anticossos. En cas que el cos del pacient n'hagi generat, significa que ja s'ha negativitzat i que durant uns mesos no es pot tornar a contagiar.

La directora del centre, Gemma Pellicer, ha explicat a aquest diari que després de viure les últimes setmanes amb un «estrès total», la situació «està controlada». Pellicer exposa que «al principi els afectats tenien símptomes molt lleus i això ens donava tranquil·litat, però després la situació va canviar. Ara estem molt millor ja que han tornat treballadors afectats i molts dels residents ja ho han passat». La residència Sant Josep no havia tingut cap cas de covid-19 durant la primera onada. La seva directora opina que «aquestes residències eren les més perilloses ja que no hi havia immunitat. Va començar l'onada al poble i al cap de 15 dies vam tenir el boom a dins». Segons Pellicer, el virus podria haver entrat al centre per «algun treballador o familiar asimptomàtic».

«Hi ha pacients que no es traslladen a l'hospital ja que aquí fem tot el possible»

Gemma Pellicer ha explicat a Regió7 que els residents afectats per la covid-19 es deriven als hospitals en cas que aquests necessitin un tractament específic que no poden rebre a l'interior del centre i que aquest els pugui salvar la vida. «Aquí a la residència es van prenent l'antibiòtic i hi ha hagut aparells d'oxigen per a tothom. Fan el mateix tractament que a l'hospital i per aquest motiu hi ha pacients que no es traslladen, ja que allà no els farien res diferent perquè aquí s'està fent tot el possible», exposa Pellicer. La directora de la residència Sant Josep opina que durant la crisi «no hem estat sols» ja que han comptat amb tot el suport de Salut i dels CAP. «És complicat de dir si s'hagués pogut fer alguna cosa millor, a vegades penso que sí i a vegades que no. Amb gent tan fràgil i amb patologies prèvies que viuen en comunitat, és molt difícil evitar el contagi. Estàvem més preparats que a la primera onada i ens hem sentit acompanyats», diu Pellicer.

«Els casos positius han pogut fer vida comunitària»

La salut mental dels residents que han hagut de viure aïllats per culpa del brot a la residència Sant Josep ha estat un factor molt a tenir en compte per la direcció. Gemma Pellicer afirma que per a ells «és una situació molt complicada i n'hi ha molts que no ho entenen. Els que han estat positius de covid-19 han fet vida comunitària, ja que hem intentat aïllar el mínim perquè els afectés el mínim possible».