L'esborrany del pla de desescalada que han preparat els departaments de Salut i Interior preveu en una primera fase obrir la restauració al 30%, tant a les terrasses com a l'interior, i la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. Segons el document, al qual ha tingut accés l'ACN i EFE i han confirmat també fonts del Govern, el mateix percentatge s'aplicaria també per obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament màxim de 600 persones. La resta de restriccions segueixen vigents en aquest primer interval. En una segona etapa, a partir del 7 de desembre, el confinament municipal dels caps de setmana passarà a ser comarcal.

Bars i restaurants oberts fins les 17 h a partir de dilluns vinent

Concretament, el Departament de Salut ha proposat que l'inici de la desescalada de la segona onada de la covid comenci el proper dilluns amb una reobertura de bars i restaurants al 30% del seu aforament, tant en terrassa com en interior, encara que només fins a les 17 hores, i al 50% en museus, teatres, cinemes i auditoris.

50% d'aforament a cines, teatres i concerts i el 30% a misses

Les activitats culturals i recreatives seran amb aforaments del 50% en museus i sales d'exposicions, cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, i del 30% els actes religiosos i cerimònies civils, amb un màxim de 100 persones.

Esport a l'aire lliure i també en piscines tot i que estiguin en llocs tancats

En els esports, les instal·lacions a l'aire lliure reobren al 50%, també les piscines tot i que estiguin en recintes tancats. Es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l'aire lliure. Les activitats, excepte les federades, es podran fer amb un màxim de 6 persones.

Es mantenen les classes virtuals a la universitat

Les universitats seguiran havent de donar les classes teòriques de forma virtual i els instituts seguiran reduint l'activitat presencial a Batxillerat i cicles formatius, mentre que es mantenen tancades les activitats extraescolars que no són de grups estables.

Sense canvis al petit comerç ni a les grans superfícies

No hi haurà variacions pel que fa a el comerç, els petits podran obrir al 30% del seu aforament i continuaran tancats els centres comercials, excepte les botigues de productes de primera necessitat. Les més grans de 800 m2 han de continuar reduint la superfície màxima de venda fins aquesta xifra.

El toc de queda, fins passat Nadal

Segons la proposta de Salut que haurà d'aprovar el Procicat, la desescalada s'estructurarà en quatre trams que seran de 15 dies, mentre que el toc de queda nocturn es mantindrà més enllà del Nadal, quan les reunions no podran ser de més de 10 persones i de dos grups de convivència com a màxim.

La segona fase, a partir del dia 7 de desembre. Què implicarà?

El segon tram de desescalada, que començaria el 7 de desembre, deixaria reobrir bars i restaurants al 50%, però només fins a les 17 hores, els cinemes, teatres i auditoris podrien ocupar el 70% del seu aforament, i el tancament perimetral de Catalunya seguiria durant tota la setmana, però el confinament de cap de setmana passaria de ser municipal a ser comarcal.

El petit comerç i els mercats ampliarien a l'50% el seu aforament, però seguirien tancats els centres comercials i els equipaments esportius i gimnasos seguirien limitats al 50% sempre a l'aire lliure.

La tercera fase, a partir del dia 21

El tercer tram de la desescalada, a partir del 21 de desembre, s'ampliaria a 10 el nombre de persones permeses en una reunió social, i els bars i restaurants ja podrien obrir fins a les 21 hores amb el 50% del seu aforament, a més de permetre una mobilitat ampliada entre comarques, encara que seguiria el confinament perimetral de Catalunya.

Les activitats culturals seguirien al 70% del seu aforament i podrien reobrir els centres comercials, però amb el 30% del seu aforament únicament.

Els equipaments esportius a l'aire lliure augmentarien al 70% el seu aforament.

L'última fase: reunions de com a molt 10 persones també a partir del 4 de gener

En el quart i últim tram de la desescalada, que seria a partir del 4 de gener, es mantindria reunions de màxim 10 persones, bars i restaurants al 50% fins a les 21 hores, el batxillerat i cicles formatius recuperarien el 100% de presencialitat, i continuaria el tancament perimetral de Catalunya, però ja no hi hauria restriccions al seu interior.

Cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts continuarien al 70% d'aforament, els centres comercials i comerços estarien al 50% d'aforament i s'obririen els gimnasos en locals tancats a el 50% de la seva capacitat, amb la recuperació de totes les competicions esportives no professionals.

Durant els quatre trams de desescalada es mantindrà el toc de queda nocturn i el tancament d'espais infantils lúdics interiors, bingos, casinos i sales de joc, així com la suspensió de totes les festes majors.