El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar èmfasi en la sessió de control celebrada ahir al Senat en l'esforç inversor i el suport econòmic prestat des de l'executiu a Catalunya per pal·liar la crisi derivada de la pandèmia, davant les queixes d'ERC per la seva falta de «responsabilitat».

Sánchez va exhibir un llarg reguitzell de xifres i percentatges amb els quals va intentar reflectir el «compromís» del Govern central amb els catalans, fins al punt que va esgotar en un torn els set minuts de què disposava per contestar i replicar a la pregunta formulada per la portaveu d'ERC, la sallentina Mirella Cortès.

Així, es va referir a les partides de 1.246,5 milions d'euros del fons sanitari i 337,4 milions de l'educatiu lliurats a Catalunya, i va recalcar que el Govern central les ha transferit a fons perdut, a diferència del que feia el Govern del PP, que cobrava interessos a les comunitats en l'anterior crisi. També va recordar que més de 108.000 empreses catalanes s'han beneficiat dels fons ICO, que 285.000 autònoms han rebut prestacions extraordinàries i que la suma de la inversió per a Catalunya prevista en els pressupostos és inèdit en la història, en arribar a 22.239 milions d'euros, el 48% més de la quantitat actual.

I com que les crítiques de Mirella Cortès es van referir també a les deficiències en la gestió dels ERTOS per part del SEPE, o la implantació de l'Ingrés Mínim Vital, Pedro Sánchez li va recalcar quants ciutadans s'han beneficiat de la nova prestació. «Estem d'acord que hem de seguir millorant la gestió de l'IMV, però no em dirà que en un temps rècord aquest Govern no ha posat en peu un nou pilar de l'estat del benestar i que ja està beneficiant 800.000 espanyols», va assegurar.