Els hospitals de Catalunya comencen a notar una menor afluència de pacients de covid-19 i disminueixen els malalts ingressats a planta i a les UCIs, malgrat que el virus encara ha contagiat 2.124 persones en les últimes 24 hores i s'han notificat 68 morts més a causa de la malaltia.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest dimecres pel Departament de Salut, la velocitat de propagació del virus (Rt) ha estancat avui el seu descens i es manté en 0,76, igual que ahir, mentre que el nombre d'hospitalitzats és de 2.402, un total de 83 menys que la vigília, dels quals 574 estan greus a l'UCI -22 menys que ahir-.

El risc de rebrot del coronavirus (EPG), índex de creixement potencial de l'epidèmia, segueix descendint i avui ha baixat dels 400 punts i s'ha situat en 390 -15 menys que ahir-, un risc similar al que hi havia el 9 d'octubre i lluny del màxim de 1.046 punts que es va assolir el 23 d'octubre, tot i que aquest indicador encara assenyala un perill extrem, ja que a partir de 100 es considera un risc alt.

La corba epidèmica, segons l'indicador d'EPG, assenyala que l'epidèmia està descendint molt més lentament que l'ascens que va iniciar el 12 de juliol, quan es van superar els 100 punts EPG.

Segons Salut, el nombre total d'infectats confirmats amb tota mena de proves des de l'inici de l'epidèmia és de 322.844, dels quals 2.124 -un nombre similar al d'ahir- han estat diagnosticats en les últimes 24 hores.

El nombre de morts a Catalunya per covid comptabilitzats fins avui sumen 15.268, dels quals 68 han estat reportats des d'ahir, amb un màxim diari de morts que es va assolir el passat 5 de novembre, amb 84 difunts per aquesta malaltia en un sol dia, i una lleugera tendència des de llavors a anar disminuint.

La velocitat de propagació del virus (Rt), l'indicador que millor assenyala l'evolució de la pandèmia, que portava 21 dies de descens consecutiu, s'ha quedat en 0,76, és a dir, que cada 100 infectats contagien 76, el que indica el progressiu retrocés de la presència del coronavirus.

La inèrcia de la millora en els índexs epidemiològics comença a reflectir-se en un descens de pacients de covid ingressats als hospitals, 2.402, que són 83 menys que ahir, i també disminueixen els que estan greus a l'UCI, que són 574, un total de 22 menys que el dia abans, un nombre de crítics igual al que hi havia el 5 de maig, en la primera onada, quan es va assolir un màxim de 1.528 malalts greus a l'UCI al mateix temps.

La incidència acumulada de casos en els darrers 14 dies (IA14) segueix baixant també i és de 546,15 casos per cada 100.000 habitants, 16 menys que ahir, mentre també millora la positivitat, que ja és del 8,57% -dues centèsimes menys que ahir-, de totes les proves PCR i test d'antígens que es fan, tres punts percentuals menys que fa dues setmanes.

Pel que fa a la situació epidemiològica per comarques, segueix el brot amb diversos casos que han disparat el risc de rebrot a la comarca de l'Alta Ribagorça, una de les menys poblades, amb un EPG de 1.212, més de 200 punts menys que ahir, mentre que també estan en molt mala situació el Moianès (1.045) i la Segarra (1.080), les úniques que es mantenen per sobre dels 1.000 punts.

Pel que fa a municipis només Puigcerdà, amb 1.145 -però 222 punts menys que ahir-, seguit de Sant Andreu de la Barca (930), Olot (872), Canovelles (871), Palafrugell (866), Manlleu (862), Martorell (824), Banyoles (809), Vic (806) i Salt (804).

«Hem aconseguit doblegar la corba»

El Govern ha assegurat que Catalunya ha aconseguit "doblegar la corba" i superar el pitjor de la segona onada de la pandèmia, però ha avisat que, tot i la tendència positiva en les xifres, es farà una desescalada i flexibilització "lenta" de les mesures per frenar el coronavirus.

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, i els consellers Miquel Sàmper (Interior) i Alba Vergés (Salut) han comparegut aquest dimecres davant del ple del Parlament per informar sobre les últimes mesures adoptades per la Generalitat per fer front a la segona onada de contagis de la Covid-19 a Catalunya.

Aragonès ha posat de manifest que les dades sanitàries mostren que les mesures preses, "malgrat ser dures, estan donant els seus fruits" i han aconseguit "allunyar" la possibilitat d'un confinament domiciliari "estricte", que durant dies va ser "una hipòtesi real".

"Hem superat el pitjor de la segona onada en termes sanitaris", ha dit el dirigent republicà, que ha recordat que aquestes xifres, sumades a l'"esforç" de la ciutadania, permetran dilluns que ve la "progressiva flexibilització" de les mesures de la Generalitat.

"Necessitem tancar els últims serrells -ha apuntat-, però aquesta flexibilització serà més lenta del que tots voldríem, perquè no estem en un escenari de seguretat generalitzada i perquè l'experiència de la primavera i l'estiu passats ens desaconsellen una relaxació de mesures accelerada".

Evitar passos en fals

Per això, ha apostat per "avançar a poc a poc" i evitar "passos en fals", per si fos necessari "alentir la flexibilització o fins i tot si s'hagués de fer un nou pas enrere, que no desitgem".

I és que "fins que el gruix de la ciutadania no estigui protegida i vacunada, no serà possible (tornar a la normalitat). Volem ser clars i honestos", ha admès Aragonès, que ha recordat que tot i la tendència positiva, la situació "segueix sent greu", pel que ha cridat a superar del tot aquesta segona onada i "evitar una tercera durant l'hivern, abans que arribi la vacuna".

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que Catalunya ha "aconseguit doblegar la corba": "Hem pres mesures dures per a tota la societat, per aturar la segona onada i doblegar la corba. I ho hem fet, l'hem doblegat. Hem actuat i amb l'esforç de tots estem en aquesta situació molt millor de la de fa un mes".

Però tot i haver evitat "mesures dràstiques", com el confinament total, i estar en una situació "òptima", Vergés ha avançat que la situació "ens exigirà durant molt de temps" i per això ha demanat mantenir els grups "bombolla de convivència" i fer les activitats" imprescindibles". "Així estarem durant moltes setmanes i mesos", ha advertit.

Tres milions de proves PCR

Vergés ha recordat que s'han realitzat ja 3 milions de proves PCR i 200.000 test d'antígens, al que se suma que el Govern ha adquirit 8 milions de tests d'antígens "per desplegar l'estratègia de test i cribratges"; com també s'ha "millorat" el sistema de rastreig, amb "més de 2.800 professionals participant en el circuit de rastre" de contagis.

"Estem millor que fa tres setmanes", ha esgrimit la consellera, destacant que el risc de rebrot ha passat de 1047 a 390; la velocitat de contagi s'ha situat en 0,76, els casos confirmats en 16.312, els ingressos hospitalaris en 2.458 i els ingressos a UCI prop dels 600.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, per la seva banda, ha celebrat el "compliment generalitzat" de les restriccions per part de la ciutadania, el que mostra la "responsabilitat" de la societat catalana, que per norma general ha fet cas de mesures "molt dures, complicades i pesades".

Tot això ha possibilitat que les dades epidemiològiques hagin millorat i vagin "per bon camí", si bé ha advertit que "no hi haurà solucions màgiques ni immediates" per sortir de l'actual situació.

Per això, a partir de dilluns començarà una "obertura progressiva" de l'activitat fins ara restringida perquè "cal actuar amb prudència i cal anar a poc a poc", ha dit Sàmper, que ha avisat que la reducció d'esdeveniments socials és el precepte que la població segueix amb "més dificultat", pel que fa a celebracions particulars que congreguen més de sis persones.

Més desplaçaments els dijous

Sàmper també ha presentat diverses dades: aquest cap de setmana els Mossos i les policies locals han interposat 2.738 denúncies per incompliments les restriccions (31.044 des de l'inici de la segona onada); s'han tancat 27 establiments (549 des de l'inici de la segona onada); i s'han identificat 7.959 (69.493 des de l'inici de la segona onada).

També ha dit que la delinqüència ha baixat amb relació al mateix període del l'any passat: per exemple, el 2019 es cometien de mitjana 1.783 delictes al dia i ara són 1.247 (aquest cap de setmana, menys de 700).

Les restriccions també es noten en la reducció de la mobilitat: si bé els dijous ha augmentat entre un 7% i un 8% (divendres a la matinada entra en vigor el confinament municipal), els divendres la disminució és d'entre el 35% i el 40%, els dissabtes d'entre el 64% i el 80% i els diumenges d'entre el 79% i el 85%.