Dues de les onze farmacèutiques i biotecnològiques que estan en l'última fase d'assajos clínics de candidates a vacuna contra la covid-19 s'han posat al capdavant i pressionen la resta a accelerar els estudis per entrar a la llista de les primeres vacunes a ser produïdes.

Els anuncis els últims dies que dues de les vacunes sota avaluació tindrien una eficàcia d'entre el 90% i el 94,4% han causat alleujament i entusiasme en el públic, i han obligat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a fer aclariments per tocar de peus a terra.

La científica en cap de l'OMS, Soumya Swaminthan, va reconèixer que els resultats preliminars dels dos assajos són encoratjadors, però va afegir que les firmes han de presentar les dades finals, que són les úniques que permetran determinar-ne l'eficàcia i la seguretat que prometen.

La primera va ser l'estatunidenca Pfizer, que, associada amb l'alemanya BioNTech, afirma que la seva vacuna té un 90% d'eficàcia i que els seus efectes secundaris són els habituals en altres vacunes. Seguidament, la també estatunidenca Moderna, en col·laboració amb l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units, va anunciar resultats intermedis que indiquen que la seva vacuna té una eficàcia del 94,5%, i que les incomoditats estan dins del normal.

Però l'OMS ha recordat que hi ha altres factors que cal verificar, com l'efecte en les persones grans.