JxCat i ERC van portar ahir al límit la seva pugna interna, fins al punt de causar una alteració en el funcionament del comitè de crisi contra la covid-19, en què els consellers del Govern discuteixen quines mesures cal prendre per fer front a la pandèmia.

L'origen d'aquest nou xoc entre socis del Govern, en ple clima preelectoral per les eleccions del 14-F, va ser la publicació dimarts d'un esborrany del pla de desescalada que permetria reobrir parcialment la restauració, la cultura i les instal·lacions esportives. En paral·lel, va transcendir que el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, de JxCat, havia consensuat amb els restauradors una proposta per reobrir els locals diferent de la que estudiava Salut, en mans d'ERC.

L'episodi va generar gran malestar a les files d'ERC, que interpreten que des de JxCat es va filtrar l'esborrany del pla de desescalada per situar a l'ull de l'huracà la consellera de Salut, Alba Vergés, i poder presentar-se davant dels sectors econòmics com els veritables defensors dels seus interessos. I el malestar va tenir impacte directe en la reunió telemàtica que van fer ahir al matí, com és habitual, els consellers que formen part del comitè de crisi per la covid-19, una taula de la qual va decidir aixecar-se ERC.

«ERC ha abandonat la reunió covid fins que s'aturin les filtracions i hi hagi un pacte de lleialtat. Per respecte a la ciutadania i per responsabilitat. Es tracta de salvar vides i no de generar més confusió a la ciutadania», van subratllar fonts republicanes. Fonts de JxCat van explicar que «en cap cas» les filtracions procedeixen del seu partit, van suggerir que tenen el seu origen en alguna conselleria en mans d'ERC i les van atribuir a «problemes interns» de la formació republicana. Segons JxCat, a la reunió d'ahir l'únic que s'havia aixecat de la taula havia estat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, perquè havia d'anar al ple del Parlament, i que almenys tres consellers republicans s'havien quedat a la reunió, amb els representants de Junts presents.

En canvi, fonts d'ERC van acusar consellers de JxCat d'actuar com a «lobbistes» i van subratllar que un govern de coalició «no pot funcionar sobre la base de deslleialtats». La crisi entre socis de govern va tenir un ampli ressò al ple del Parlament, on Aragonès, que a més de vicepresident del Govern és coordinador general d'ERC, va considerar «absolutament lamentables» les filtracions.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, de JxCat, va admetre que el Govern ha comès «errors» i, en un intent de rebaixar la tensió, va aplaudir l'«encert» de de Salut en proposar restriccions efectives.