Les farmàcies de la Catalunya Central preveuen un impacte mínim en les vendes de mascaretes quirúrgiques amb la baixada de l'IVA del 21 al 4% que el Consell de Ministres va aprovar dimarts passat i que entra en vigor avui. Concretament, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dijous publica la limitació a 0,62 euros del preu màxim de les mascaretes quirúrgiques. L'ordre estableix que aquest ha de ser el preu màxim amb IVA. L'ordre, a més, afirma que el preu queda subjecte a futures revisions per part de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments "atenent a l'evolució dels preus dels mercats".

Tot la previsió de poc impacte que fan les farmàcies, els diferents establiments consultats per Regió7 no descarten que pugui contribuir que hi hagi algunes persones que es canviïn la mascareta quirúrgica més sovint que ara.

En aquest sentit, Josep Trapé, de la farmàcia Trapé del carrer Sobrerroca de Manresa, assegura que amb la reducció del preu «se'n pot vendre alguna més» perquè «pot ajudar que hi hagi gent que se la canviï més sovint». Comparteix aquesta opinió Cristòfol Talaverón, de la farmàcia Planas del carrer Guimerà, tot i que puntualitza que en moltes farmàcies les mascaretes ja s'estaven venent per sota del preu de màxim, que ara ha quedat fixat en 0,62 cèntims la unitat.

D'altra banda, Teresa Alier, de la farmàcia Alier del carrer dels Infants de Manresa, considera que la reducció de l'IVA s'hauria d'haver fet abans perquè les mascaretes «són de primera necessitat». Tot i això, remarca que en l'inici de la pandèmia van ser molt buscades i es van encarir, però ara la demanda ja s'ha estabilitzat. Destaca que ara ha crescut la demanda de les mascaretes FFP2 per la seva protecció i el seu preu s'ha reduït a mesura que n'hi ha tornat a haver als mercats. També assenyala que actualment la venda de mascaretes està estabilitzada i que «la gent les compra quan les necessita», i recorda que moltes persones ja n'utilitzen de tèxtils.

Coincideixen amb aquestes afirmacions a la farmàcia Casajuana Cortinas, de Moià, on no preveuen un increment de la demanda, entre altres coses perquè la gent les ve a comprar quan les necessita», a banda que «n'hi ha molts que les porten de roba». En canvi, la rebaixa de l'IVA repercutirà en l'estoc que tenen i que havien adquirit pensant en una provisió «de ben bé dos mesos llargs», apunta la titular de l'establiment, Elisabet Casajuana. «És una despesa que nosaltres ja hem fet», sosté Casajuana, perquè són mascaretes que la farmàcia va pagar al proveïdor encara amb un IVA del 21%, i que ara haurà de vendre a un preu més reduït.

Pel que fa a la clientela, Àngela Ruíz explica que no té previst canviar d'hàbits perquè utilitza tres mascaretes de roba que va rentant i canviant cada dia. Afegeix, però, que «si abaixen el preu, benvinguda sigui la rebaixa», i que se'n beneficiarà en ocasions puntuals, com per exemple fa uns dies quan va anar a vacunar-se per la grip i va fer servir una mascareta «just per anar a vacunar-me i llençar-la només arribar a casa».

Joan Casas, que porta una mascareta quirúrgica, sí que espera poder-se beneficiar de la baixada de preu. Assegura que a fora de casa sempre fa servir una mascareta quirúrgica i celebra la baixada de l'IVA i del seu preu màxim.

Tot i això, Casas puntualitza que continuarà fent com ha fet fins ara: «Normalment canvio de mascareta cada dia perquè la porto bastantes hores per motius de feina, però si algun dia, sobretot el cap de setmana, quan estic moltes més hores a casa i me la poso poca estona, l'allargo perquè duri els dos dies». Finalment, afegeix que no preveu canviar d'hàbits encara que siguin una mica més econòmiques.