Presidents comarcals i alcaldes del Pirineu volen que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser de caire comarcal. Consideren que és el que té més sentit en entorns rurals per garantir que la població té accés a aquells serveis que només hi ha a les capitals. L'Ajuntament de Sort va ser el primer a expressar per carta aquesta demanda a la consellera de Salut, Alba Vergés, signada també per tots els alcaldes d'aquesta comarca. La mateixa acció també l'han fet des del Consell de l'Alt Urgell i el consistori de la seva capital. En el seu cas, a més, els preocupa que no es pugui anar a Andorra fins després de Nadal i creuen que cal que es tinguin en compte els vincles econòmics i familiars que hi ha entre tots dos ter-ritoris.

El confinament municipal de cap de setmana té una gran afectació en municipis petits com el de Ger (Cerdanya), que té poc més de 400 habitants. En aquest cas, disposen de farmàcia i d'alguna botiga de queviures però, per contra, no poden adquirir productes com ara peix. El seu alcalde, Alfons Casamajó, assegura que aquesta decisió els «limita moltíssim», perquè no poden gaudir de serveis que estan oberts en poblacions que tenen a pocs quilòmetres, com ara Puigcerdà o Bellver de Cerdanya. Per aquest motiu també creuen que el confinament ha de passar a ser comarcal el més aviat possible, entenent que aquesta fórmula no genera més riscos sanitaris.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, també ha volgut deixar clar que en aquest territori hi ha diversos municipis sense serveis bàsics per defensar un confinament comarcal. A més, ha explicat que la situació actual ha obligat molts veïns a intentar fer totes les gestions de dilluns a dijous per evitar haver de sortir durant el cap de setmana -tot i que està permès per causes de força major-, quan precisament els dies laborables no disposen de gaire temps per fer-les.

La frontera amb Andorra

Un element afegit que preocupa en aquesta comarca és el fet que no es pugui travessar la frontera amb Andorra fins després de les festes nadalenques, segons l'esborrany del pla de desescalada. Sobre aquesta qüestió, la presidenta del Consell alturgellenc ha dit que hi ha «uns lligams estrets» entre la comarca i el Principat i que tots dos territoris es «retroalimenten». El Consell vol que es tingui en compte el territori.