Funcionaris de la presó de Brieva (Àvila) han trobat aquest matí morta a la seva cel·la, penjada d'un cinturó de tela lligat a la finestra, Rosario Porto, mare d'Asunta Basterra, condemnada a 18 anys per l'assassinat de la nena a la Corunya.

Fonts penitenciàries han indicat a Efe que en el recompte del matí els funcionaris han trobat a faltar la reclusa i quan han acudit a la seva cel·la l'han trobat penjada. Després de la troballa, han avisat al 112 i els serveis d'emergència li han practicat maniobres de reanimació però només han pogut certificar la seva mort.

Porto tenia tota la cel·la recollida, incloses les seves pertinences, la qual cosa fa pensar que tenia meditada la decisió, segons les fonts. Rosario Porto, advocada, complia la pena per l'assassinat de la seva filla adoptiva i ja havia complert 7 anys en tres presons -A Lama (Pontevedra), Teixeiro (la Corunya) i Brieva (Àvila)-.

Ja havia intentat treure's la vida en altres ocasions. El 12 de novembre de 2018 es va enroscar un cordó al voltant del coll sent a la dutxa i va cridar a la seva companya de cel·la alertant-la del que estava fent, per la qual cosa els funcionaris van acudir immediatament i l'episodi va acabar aquí.

Encara que no va quedar acreditat que volgués posar fi a la seva vida, a partir d'aquest moment es va intensificar el protocol de prevenció de suïcidis i se li va assignar a una altra interna de confiança.

Prèviament també havia tractat d'autolesionar-se i el 24 de febrer de 2017 va ser ingressada a l'hospital després d'ingerir un medicament que prenia habitualment per prescripció mèdica.

Precisament per això, en els diferents centres penitenciaris pels quals ha passat se li han aplicat protocols de prevenció de suïcidis en diverses ocasions, tres mesos a A Lama i tres a Teixeiro.

De fet, a la presó de Brieva ha estat a la infermeria acompanyada sempre per una reclusa mentre se li aplicava també aquest protocol.

Fonts penitenciàries precisen, no obstant això, que no es poden aplicar aquestes mesures de manera indefinida perquè això suposaria estar a la infermeria la major part del temps, a més d'un càstig afegit a la pròpia privació de llibertat.

Porto va ser condemnada al costat del seu marit Alfonso Basterra a 18 anys de presó per l'assassinat de la seva filla adoptiva, el cadàver de la qual va ser trobat el 22 de setembre de 2013 en una cuneta del municipi de la Corunya de Teo, pròxim a Santiago de Compostel·la.