Quatre hores després de la seva última crisi interna, que va afectar fins i tot el funcionament del comitè de crisi del Govern per la pandèmia de la covid-19, JxCat i ERC van segellar una altra fràgil treva, per evitar més desgast a les portes de les eleccions previstes pel 14 de febrer. Tots dos socis de Govern van optar ahir per girar full a l'enfrontament públic que van protagonitzar dimecres, quan ERC va acusar obertament JxCat d'estar darrere de la «filtració» d'un esborrany del pla de desescalada que preparava la conselleria de Salut per flexibilitzar algunes restriccions per la covid.

A primera hora de dimecres, la crisi al Govern va arribar al seu punt d'ebullició, quan ERC va anunciar que abandonava el comitè de crisi, on els consellers d'una i altra formació política havien de consensuar aquest pla, i va exigir als seus socis un compromís de lleialtat. Veient el terratrèmol polític que aquest nou xoc intern estava provocant en plena gestió de la segona onada de la pandèmia, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, es van reunir al Parlament per rebaixar tensió i, més tard, el comitè de crisi de la Generalitat va reprendre els seus treballs per culminar el pla de desescalada.

Aquest pla de flexibilització de les restriccions per la covid va quedar definit dijous i els encarregats de presentar-lo van ser Aragonès, màxim representant d'ERC al Govern, i Budó, la consellera de més rang de JxCat, amb la intenció d'escenificar unitat i donar per liquidada la crisi com més aviat millor. En un calculat repartiment de papers a la roda de premsa, només Aragonès es va referir a la crisi viscuda al Govern, mentre que Budó es va centrar a detallar les mesures. Aragonès va «lamentar» les noves tensions internes i va fer autocrítica: «No hem sabut construir aquesta estratègia de forma pública amb el respecte que es mereix la ciutadania». «Lliçó apresa», va assegurar Aragonès, que va voler destacar que finalment hagi estat possible acordar una «estratègia compartida» sobre la flexibilització de les restriccions. No obstant això, fonts de les dues formacions consultades per Efe reconeixen la fragilitat del nou cessament de les hostilitats.

Les dues parts coincideixen a assenyalar que la imatge de divisió oferta ahir, i encara més al voltant d'una qüestió tan delicada com la lluita contra la pandèmia, perjudica tant JxCat com ERC. Per això, segons les fonts consultades, la «voluntat» és que la treva aguanti fins a les eleccions, però ningú dona per fet que això s'aconsegueixi, perquè queden prop de tres mesos i les dificultats de gestió poden tornar a fer aflorar les tensions. Tots dos socis són conscients que la legislatura està esgotada i el Govern, sense president des de la inhabilitació de Quim Torra a l'octubre, funciona en bona mesura per inèrcia però sense cohesió ni solidaritat interna, amb els consellers de JxCat i ERC tractant d'evitar que els errors de l'altre els perjudiquin també a ells. Després de la inhabilitació de Torra, els membres de JxCat i ERC a l'Executiu català ja havien pactat una treva.