Canvis en el pla de desescalada en vigor a partir del dilluns vinent. Finalment, bars i restaurants podran allargar el seu horari d'obertura fins a les 21.30 h per tal de respectar el confinament nocturn, i sense límit de capacitat a les terrasses. A l'interior, en canvi, sí que es manté la limitació de capacitat del 30% inicial, que ja s'havia filtrat a l'esborrany de la Generalitat. Això sí, en tots els casos les taules podran estar formades per grups d'un màxim de quatre persones -exceptuant els grups bombolla- i situades a dos metres de distància dels altres grups.

Paral·lelament, dilluns també podran retornar les activitats culturals amb l'obertura de cinemes, teatres, auditoris i sales de concert, que tindran el 50% de la seva capacitat i amb un màxim de 500 persones. A més, la cultura es mantindrà com una excepció en el toc de queda. Per tant, sempre que el públic ho justifiqui amb una entrada del teatre, del cinema o d'un concert, el públic podrà arribar a casa a les 23 hores. Tanmateix, també ho serà per trencar el confinament de cap de setmana, amb el mateix «modus operandi».

L'esport i el comerç

Finalment, en aquesta primera fase de quatre també es reobriran les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb la meitat de la capacitat, però amb la novetat també de la permissió de reobrir interiors, amb un límit del 30% i cita prèvia als gimnasos i sense vestidors, exceptuant el cas dels usuaris de la piscina. En aquesta primera fase, el comerç es queda com estava fins ara, amb la limitació del 30% de la capacitat, tot i que els establiments de més de 800 metres quadrats ara sí que podran utilitzar tot el seu espai de venda. Pel que fa a les activitats extraescolars no esportives, es podran realitzar amb un màxim de sis persones.

Aragonès i Budó presenten el pla

Després de les picabaralles que s'ha viscut al Govern pel que fa a l'esbor-rany que va filtrar-se dimarts, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, van informar ahir en roda de premsa de l'aprovació del document de la desescalada, que té alguns retocs. Tal com ja assegurava el document anterior, la desescalada a Catalunya es dividirà en quatre trams, cada un d'una durada de dues setmanes com a mínim, amb canvi cap a la fase següent en funció de les dades epidemiològiques i els resultats territorials. Entre els indicadors que es tindran en compte hi ha la velocitat de propagació o contagi (Rt), que idealment haurà de situar-se per sota del 0,9. També caldrà la reducció o estabilització dels ingressos setmanals.

El confinament municipal

En aquesta primera fase se segueix mantenint el confinament municipal durant el cap de setmana, però en la segona fase s'ampliarà a l'àmbit comarcal. En aquest tram els centres comercials podran reobrir amb una capacitat màxima del 30%, i el petit comerç al 50 %. També s'augmentarà la capacitat màxima a l'interior dels equipaments esportius (50%); a cinemes, teatres i auditoris (70%), i a l'interior de bars i restaurants a la meitat.

A la tercera fase, podrem dir adeu al confinament perimetral de cap de setmana i la mobilitat ja serà lliure, tanmateix també s'aixecarà el confinament perimetral a Catalunya, que encara és vigent en el primer i segon tram. L'única mesura que no se suspèn en cap de les quatre fases del pla de desescalada és el toc de queda nocturn entre les deu de la nit i les sis del matí. Una altra novetat de la penúltima fase és que per primer cop s'augmentarà el nombre màxim de persones que es poden reunir, que passarà de sis a deu (dues bombolles de convivència habitual o una ampliada). A més, la capacitat màxima als sectors seguirà augmentant: museus, biblioteques i sales d'exposició (70%); equipaments esportius a l'exterior (70%) i actes religiosos (50%).

En el quart tram el principal canvi afectarà el sector educatiu. Els alumnes de batxillerat i cicles formatius podran tornar a la presencialitat. Per contra, els alumnes universitaris seguiran fent les classes virtuals durant els quatre trams de la desescalada. Un altre canvi és que es permetran les activitats extraescolars sense el màxim de sis persones. També es reactiva l'educació en el lleure i es reprenen les competicions esportives.

Un procés de dos mesos

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va aclarir ahir que el nou pla preveu un horitzó de dos mesos que permetrà «avançar amb total seguretat» i anar revisant si cal alentir el procés. Segons va afirmar, es va «pel bon camí» «gràcies a l'esforç de tothom». Tot i això, Aragonès va remarcar que «no és un pla per recuperar la normalitat» i va insistir que la situació no és la mateixa que la de la primavera. De fet, va admetre que en la desescalada del juny van «anar massa ràpid», i va afegir que probablement això va fer que la segona onada «arribés abans» a Catalunya. Així, va recordar que la situació «segueix sent molt greu», i per això va demanar responsabilitat.

En relació amb el pla, el vicepresident va dir que «en cap cas» es plantegen accelerar els tempos, i va remarcar que el pas d'un tram a un altre haurà de ser sempre amb un mínim de 15 dies. Sí que es podria donar el cas que algun territori no pogués saltar de fase d'acord amb els indicadors epidemiològics, i en cas que fos necessari es podria arribar a retrocedir de tram.

«Lliçó apresa», afirma Aragonès

«No hem sabut construir una estratègia amb el respecte que es mereix la ciutadania. Lliçó apresa», va dir ahir Pere Aragonès, l'endemà de la crisi entre JxCat i ERC per les filtracions sobre els documents de l'executiu de desescalada de la covid-19. Aragonès va celebrar que després de «debats difícils i complexos» ja tenen una «estratègia compartida» per als pròxims mesos. Va dir que manté la confiança en tots els membres del Govern, que no sap qui ha pogut filtrar el pla i que, si ho sabés, li exigiria «totes les responsabilitats».

El vicepresident va reivindicar ser «extremadament humil» i fer «l'autocrítica necessària». Durant la roda de premsa d'ahir al costat de Meritxell Budó, només Aragonès es va pronunciar sobre aquesta picabaralla al Govern, tot i que els periodistes van adreçar preguntes sobre la qüestió a tots dos.

Aragonès va dir que el Govern treballa conjuntament i va parlar de «conciliació difícil» pels diversos interessos «legítims» que hi ha entre «salvar vides i els sectors que veuen afectada la seva activitat». «És lògic que hi hagi debat, i que haguem de reflexionar i contraposar idees», va raonar Aragonès, que va insistir que «la contraposició d'idees ha de ser en el si del Govern i no s'ha de traslladar als mitjans». «Acceptem la responsabilitat per corregir el que calgui corregir», va concloure el vicepresident amb funcions de president.