El Govern ha reactivat les repatriacions d'immigrants irregulars des de Canàries cap a Mauritània i el Marroc, encara que en aquest cas de manera molt limitada per les restriccions de mobilitat contra la covid-19. Des de començament del 2020 fins al 15 de novembre, han arribat a Espanya més de 33.000 persones, al voltant del 57% de totes les arribades irregulars a la Unió Europea (UE). Una mica menys de la meitat d'aquestes arribades han estat a les Canàries. La pandèmia de coronavirus va suposar una aturada en les repatriacions, que ara tornen a reactivar-se. Segons fonts oficials, nou de cada deu arribats a Canàries són expulsables als seus països d'origen.

Precisament, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va descartar traslladar immigrants de Canàries cap a la península Ibèrica, i va destacar la seva vinculació amb «les polítiques migratòries, que són del conjunt de la UE, i no només d'Espanya». «Quan es parla de trasllat a la Península cal lluitar contra l'emigració irregular, i evitar que s'estableixin vies d'entrada irregular a Europa», va assenyalar Marlaska durant la seva visita a Rabat, on es va reunir amb el ministre d'Interior alauita, Abdeluafi Laftit.

Des de Rabat, Marlaska va destacar l'«extraordinària coordinació» hispanomarroquina, i va posar l'accent en la política «integral» de tots dos països, que inclou l'intercanvi d'informacions, protecció dels més vulnerables, la lluita contra les organitzacions criminals i la política de retorn dels clandestins en situació irregular. El ministre va afegir que la tensió actual al Sàhara Occidental no ha tingut cap impacte en el cas de les onades migratòries. Això «no entra en relació amb la immigració i amb el tema que la situació urgent que està tenint lloc a Canàries. Són qüestions que no tenen absolutament cap connexió», va tancar.

Fonts diplomàtiques van reconèixer que la cooperació amb el Marroc té marge per millorar i confien que la visita de Marlaska contribueixi a reactivar la cooperació els propers dies. Amb Mauritània, en canvi, hi ha més repatriacions i a ritme més intens.