El departament de Salut «sortirà al carrer» a buscar el coronavirus a través de cribratges de diversa índole, entre ells massius en zones d'alta incidència, i ultima un sistema per poder recollir a la farmàcia una autoprova, fer-la a casa, i tornar-la al mateix establiment.

La consellera de Salut, Alba Vergés; i el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, van detallar ahir en una roda de premsa telemàtica l'estratègia que aplicarà el departament en paral·lel al pla de recuperació de l'activitat presentat pel Govern, i que es començarà a aplicar dilluns que ve. L'obertura de restauració, activitats culturals i esportives, amb restriccions, previsiblement incrementarà l'activitat social i el risc de contagi, de manera que Salut ha presentat un pla per controlar l'epidèmia.

Vergés va anunciar que incorporaran 500 nous rastrejadors per sumar-ne «prop de 3.000», i que es realitzaran diversos tipus de cribratge. D'una banda, cribratges comunitaris en zones d'alta incidència, començant a Rubí i Ter-rassa, i uns altres menys massius en punts estratègics de Catalunya. A més, es faran cribratges en col·lectius vulnerables, com la gent gran a les residències, o en grups concrets, com sanitaris o equips esportius.

Una altra de les vies de detecció de casos serà a través d'un nou sistema d'autotest a les farmàcies, similar al que ja està instaurat des de fa anys per detectar el càncer de còlon. Segons va explicar Argimon, al ciutadà li arribarà una carta informant-lo que pot acudir a la seva farmàcia a recollir l'autoprova, que es realitzarà a casa abans de tornar-la al mateix establiment i, al cap de pocs dies, tindrà els resultats publicats al portal La Meva Salut. És el mateix autotest que Salut va impulsar als instituts i, segons Argimon, és senzilla de realitzar: «És un frotis nasal; s'ha d'introduir un hisop un centímetre i donar cinc voltes a cada orifici; fa pessigolles i res més. És molt més invasiu furgar-se el nas», va afirmar.

Argimon va assegurar que ja han parlat d'aquest projecte amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, però que encara queda feina per acabar-lo d'implementar, de manera que encara no hi han posat data d'inici.

Està previst per a tota la població adulta, tot i que es començarà pels majors de 50 anys, i només s'haurà de fer una vegada.