La Unió Europea pagarà més de 10 bilions de dòlars (8.400 milions d'euros) per més de 400 milions de dosis de les vacunes de Pfizer-BioNTech i de Curevac, segons fonts de la UE esmentades en exclusiva per l'agència Reuters. Segons aquestes fonts, Brussel·les ha acceptat pagar 15,50 euros (18,34 dòlars) per dosi de la vacuna de Pfizer. Això suposa un total de 3.100 milions d'euros per 200 milions de dosis, que s'incrementaran a 4.600 milions d'euros per 100 milions dosis addicionals, segons es preveu en l'acord de compra.

A més, la UE pagarà a l'alemanya Curevac 10 euros (11,84 dòlars) -en lloc dels 12 del preu inicial demanat per la farmacèutica- per una partida inicial de 225 milions de dosis de la seva vacuna. La UE va acordar aquesta setmana amb Curevac la compra de 405 milions de dosis, 180 milions de les quals serien opcionals en funció de les necessitats. No és clar si aquests 180 milions addicionals de dosis seran a 10 o a 12 euros cada una. Si el preu fos de 10 euros, com en la partida inicial, la UE pagaria 4.000 milions d'euros per 405 milions de dosis.

Pfizer, més cara als EUA

La informació sobre el preu per vacuna de Pfizer, fins ara no fet públic, suposa que la UE està pagant menys per dosi que els EUA, segons les dades de Reuters. Al juliol, els EUA van acceptar pagar 19,5 dòlars per dosis, amb un encàrrec inicial de 100 milions de dosis ampliable a 500.

El preu més baix de la vacuna per a la UE reflecteix, apunten altres fonts, el fet que la UE ha finançat part del desenvolupament de la vacuna realitzat per l'alemanya BioNTech.

L'acord de la UE amb Pfizer inclou una assegurança per als països membres de la UE, que rebran una indemnització si les farmacèutiques desvien dosis per als EUA, segons la font de Reuters, que ha demanat anonimat a causa que és una qüestió delicada.

Ni la UE ni Pfizer o BioNTech han volgut comentar la informació sobre els preus de venda de la seva vacuna. Pfizer sí que ha explicat que per fixar els preus utilitzen una fórmula basada en el volum i les dates d'entrega, i que l'acord amb la UE és, fins ara, la comanda més gran que han rebut.

La UE ja ha fet un pagament inicial sense dret a devolució per assegurar-se l'entrega de la vacuna de Pfizer. La xifra no s'ha fet pública, però es parla de 700 milions d'euros.