Teatres, cinemes i sales de festes van viure ahir una jornada desconcertant quan el Govern va decidir fer marxa enrere en algunes de les mesures de la desescalada anunciades dijous que els permetia tornar a reobrir amb certes condicions. Les sales de festes són les que van viure una jornada més esquizofrènica. Donaven per fet que reobririen, i així es va pactar, quan ja ho tenien coll avall el Diari Oficial de la Generalitat publicat ahir mantenia la suspensió. A mitja tarda, a través de mitjans de comunicació, el Govern va anunciar que rectificaria.

Teatres i cinemes també havien pactat que els espectadors es podrien saltar el toc de queda i el confinament perimetral dels caps de setmana. I no. Divendres a última hora el Govern també va fer marxa enrere. A Manresa el 50 % dels espectadors del teatre Kursaal són de fora de la ciutat, bàsicament del Bages i de les comarques del voltant. Als Multicinemes Bages, també afectats directament, més del 50 % del públic és de fora de Manresa.

«Una incompetència»

«Això és d'una incompetència espectacular. No es pot dir una altra cosa. Ja en són unes quantes, i no només en el sector de la cultiura», va dir ahir a Regió7 Dani Castellano, de la sala Stroika. Amb el dubte de si encara podan obrir o no, Xavi Tristany, del Voilà, reblava: «Això és un infern». «La incertesa que crea tot això és un «malson». El Voilà va tancar el març, va poder obrir un cap de setmana d'octubre i va haver de tornar a tancar. «Tot el que hem fet és anul·lar actuacions i reprogramar. És com jugar a cuca amagar».

El teatre Kursaal obrirà igualment, va explicar ahir a aquest diari el gerent de Manresana d'Equipaments Escènics -que gestiona el mateix Kursaal, el Conservatori i Plana de l'Om-, Jordi Basomba. «Ja havíem començat a fer comunicacions i a plantejar-nos la reobertura».

Tot i així, «obrirem igualment i farem diverses coses», a part de mantenir la programació prevista. Per exemple intentar atreure manresans -confinats els cap de setmana- que encara no han anat mai al Kursaal o que per les circumstàncies que siguin no acostumen a fer-ho. «Hem de convèncer els manresans que vinguin».

Els espectacles que venen

Per a aquest dimecres hi ha programat l'espectacle Flotados XL, el muntatge que s'havia preparat per commemorar els 5.000 dies del Kursaal el dia 30 d'octubre i que es va cancel·lar. Com que és entre setmana no està subjecte al confinament perimetral.

Per al divendres 27 de novembre, ara ja sí amb confinament, hi ha previst un concert de Pau Riba, i dissabte la representació de l'obra Els Brugarol, amb Ramon Madaula. Diumenge hi haurà l'espectacle per a públic familiar Beatles for Kids. «Són tres espectacles que engloben tot el públic potencial, i podem veure el got mig ple o mig buit, però és una minioportunitat perquè la gent s'acosti al Kursaal. Prefereixo això que estar tancats».

El Multicinemes Bages, tancat també les darreres setmanes per l'emergència sanitària, manté la previsió d'obrir divendres vinent, però que no hi puguin anar espectadors de la comarca «no és una bona notícia», va assegurar el seu responsable, Jordi Padró.

La mesura ha agafat de sorpresa el sector cultural. La desescalada anunciada dijous passat permetia reobrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts al 50 % de la seva capacitat, amb un màxim de 500 persones.