Els carrers de les principals ciutats del Brasil es van omplir de manifestants divendres per protestar per la mort a cops de Beto Freitas, un home negre de 40 anys, a causa d'una pallissa que li van propinar dos guàrdies de seguretat d'una botiga.

L'incident que va causar la mort de l'home, que han qualificat diverses capes socials i la família de la víctima com «un crim racial», el va gravar un testimoni i el va difondre a les xarxes socials i mitjans de comunicació. En aquest vídeo es veu com un dels guàrdies copeja la víctima, Beto Freitas, mentre un altre l'agafa per l'esquena.

La cap de la Policia Civil de Porto Alegre, ciutat on va tenir lloc la tragèdia en qüestió, Nadine Anflor, va assenyalar al diari 'Folha' que és «prematur» esclarir el cas i va assegurar que es tracta d'un crim racial, tot i que l'existència de racisme sistèmic en la societat brasilera és «innegable», segons Anflor.

Les diverses protestes per la mort de l'home, que van coincidir amb el Dia de la Consciència Negra, es van dur a terme a diverses ciutats del país i van acabar amb aldarulls com la crema d'una botiga a Sao Paulo.

El president del país, Jair Bolsonaro, va restar importància al succeït assegurant que el país té problemes, però «van més enllà i són més complexos que les qüestions racials».

Bolsonaro demana unió

Per al mandatari, «el pitjor mal del país continua sent la corrupció moral, política i econòmica. Els qui neguen aquest fet, ajuden a perpetuar-lo», va assegurar al seu compte de Twitter.

A més, el president del Brasil va aprofitar per demanar als ciutadans del país que «no es deixin manipular per grups polítics» que tenen «interessos» de «dividir al poble».

«No té sentit dividir el sofriment del poble en grups», va afegir el president per després afirmar que com a mandatari és «daltònic», atès que per a ell, «tothom té el mateix color».

Els tuits de Jair Bolsonaro van arribar hores després que el seu vicepresident, Hamilton Mourao, encoratgés la polèmica en assegurant que no existia el racisme al Brasil.

Precisament dijous, Ana Lúcia Martins, la primera regidora negra elegida a la ciutat de Joinville, va denunciar que havia rebut amenaces de mort de grups neonazis del país.

«Ara el que hem de fer és matar-la perquè la substituta sigui blanca», deien alguns dels missatges que va rebre Ana Lúcia Martins segons va informar la premsa brasilera.