21 de novembre de 2020
21.11.2020
Regió7

Sánchez diu que al juny ja hi haurà una bona part de la població vacunada

El president anuncia que el Consell de Ministres aprovarà un «pla complet de vacunació» dimarts

20.11.2020 | 23:22
Sánchez diu que al juny ja hi haurà una bona part de la població vacunada

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que al llarg del primer semestre del 2021 «una part molt substancial» de la població espanyola podrà estar vacunada contra la covid-19 i que es farà amb «totes les garanties».

El cap de l'executiu va anunciar-ho a la Rioja, durant un acte de presentació del pla de recuperació. Sánchez va assegurar que el Govern espanyol està preparat per dur-ho a terme «en gairebé qualsevol escenari raonable». El president del Govern espanyol va afegir que Espanya serà un dels primers països de la Unió Europea, juntament amb Alemanya, de tenir un «pla complet de vacunació» en el qual l'executiu treballa des del setembre i que s'aprovarà el dimarts que ve en el Consell de Ministres.

Aquestes declaracions s'uneixen a les que va fer Salvador Illa uns dies enrere, on afirmava que a partir del mes de maig un «percentatge rellevant» de la població ja estaria vacunada del coronavirus. Segons va afirmar Sánchez, la Unió Europea ja té acords amb AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNTech i Pfizer, que suposen 1.000 milions de dosis, i «estan tancant acords» amb les farmacèutiques Moderna, CureVac i Novavax, per arribar a un total de 400 milions de dosis. «Al nostre país li correspondria el 10% de les dosis contractades», va subratllar el cap de l'Executiu abans d'apuntar que estan «treballant a ple rendiment perquè les vacunes estiguin disponibles com més aviat millor».

Un dels assumptes clau a resoldre ara serà qui tindrà prioritat en aquest procés. Des de Balears, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, va assenyalar ahir que els usuaris de residències i el personal sanitari, com a col·lectiu vulnerable «de molt de risc», seran els primers, aspecte que pot marcar la pauta en tot l'Estat. Relacionat amb l'aprovació del pla complet de vacunes, que, segons Sánchez, s'aprovarà al Consell de Ministres del dimarts, el portaveu nacional del PP, José Luis Martínez-Almeida, posa en dubte que realment s'aprovi l'estratègia de vacunació contra la covid-19, «vistos els antecedents que han tingut com amb les màscares, les PCR a Barajas». Segons opina el també alcalde de Madrid, «els espanyols estan cansats de grans proclames i estan escaldats que se'ls digui el que passarà, però no el que està passant». Per això va recomanar al Govern central «menys anuncis».

Oxford, sense presses

Pel que fa a les vacunes, fa uns dies van fer-se públics els bons resultats obtinguts els assajos de la fase 2 de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca. Oxford avisa que «no s'afanyarà» per obtenir els resultats finals de la vacuna contra el coronavirus abans de Nadal. «No és una competició amb els altres desenvolupadors», va defensar el cap del grup de vacunes de la universitat britànica, Andrew Pollard, davant dels mitjans a Londres. Oxford i AstraZeneca han publicat resultats preliminars positius dels assajos de la fase 2 amb persones sanes, però encara han d'acabar les proves a gran escala.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook