El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat avui que la vacunació contra la covid-19 a Espanya començarà el mes de gener de l'any que ve i que no serà obligatòria.

En dues entrevistes a RAC1 i Catalunya Ràdio, Illa ha dit aquest dissabte que no creu que sigui "convenient" fer que les vacunes contra el coronavirus siguin obligatòries a Espanya, és més, ha defensat que, segons li indiquen "els experts", "fins i tot podria ser contraproduent".

Ha dit, en aquest sentit, que hi ha "una conscienciació molt alta" entre la ciutadania amb relació als beneficis de vacunar-se, ja que Espanya "és un país amb molt bona tradició de vacunació".

Així, tot i que "legalment" el Govern central podria fer que fos obligatori vacunar-se, s'ha mostrat segur que encara no fent-ho "hi haurà un nivell de resposta molt alt" entre els espanyols.

Una cosa que s'intentarà "reforçar" des de l'Executiu explicant "la veritat i els beneficis que comporta" per a tota la població vacunar davant el virus, ha indicat.

El ministre ha explicat que a l'Estat hi ha 13.000 punts de vacunació i que solen vacunar uns 10 milions de persones en un període de dos mesos, de manera que "amb la xarxa habitual" de punts de vacunació es podrà "funcionar perfectament amb un ritme ràpid i eficient, i amb garanties".

Illa ha estimat que "en algun moment del mes de gener" començarà el procés de vacunació, però ha evitat posar xifres i tempos sobre els plans del Govern espanyol.

El ministre confia que a mitjans d'any hi hagi vacunats uns 30 milions de ciutadans, "un 70% de la població en números rodons", el que permetria tenir bona part de la ciutadania immunitzada.

Això, al seu torn, permetria relaxar "de manera significativa" les mesures de prevenció contra el coronavirus.