El món universitari és un altre dels àmbits on Pere-Joan Cardona destina hores i hores. Actualment és, a l'hospital, el coordinador del grau de Biomedicina, a tercer, i coordinador de Microbiologia. A més és professor agregat al grau de Medicina, on imparteix l'assignatura de Microbiologia. «La docència m'ha servit molt per posar a prova les meves hipòtesis», explica agraït de dedicar hores a interactuar amb els joves que actualment s'estan formant a la universitat.

«Destino un percentatge important del meu temps a la recerca bibliogràfica sobre els temes que més em preocupen», explica. En aquest sentit diu que des de fa uns quants anys està interessat en la coevolució entre els patògens i les persones, i indaga en conceptes com el de la susceptibilitat, la resistència i la tolerància a les infeccions. «Això m'arrossega i em porta a cercar arguments i experiments per entendre el manteniment de les malalties infeccioses, sobretot en l'àmbit de la tuberculosi, com el patogen més sofisticat que mai ha existit», explica. Així que troba temps per llegir i rellegir articles sobre la qüestió. «Moltes vegades pregunto als meus alumnes en el sentit de trobar explicacions versemblants», afirma.

El microbiòleg manresà explica que sobre la covid hi ha força material per parlar-ne a classe, i és un tema, per tant, que es debat a les aules. «No només expliquem com funciona, sinó també l'ús que se'n pot fer de la nostra vacuna, La Ruti, i quins resultats se'n poden obtenir. També fem el mateix amb la Manresensis», afegeix.