El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va assegurar ahir que la «voluntat» del Govern és que les eleccions catalanes se celebrin el proper 14 de febrer tal com està previst, però «no a qualsevol preu» si el risc de contagi està «descontrolat» i els hospitals estan plens.

En una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el conseller va explicar que el Procicat, que és qui gestiona l'emergència sanitària, està treballant en un informe per definir «quins punts impedirien les eleccions», encara que l'objectiu és «garantir al màxim el sufragi actiu sense que tingui conseqüències negatives en l'evolució epidemiològica de la pandèmia».

Segons el conseller, la «voluntat» és que les eleccions se celebrin el 14 de febrer pròxim, però va advertir que, si els indicadors epidemiològics són molt adversos, es podria «veure vulnerat» de manera directa el dret a sufragi actiu dels ciutadans o de bona part d'ells.

Sàmper va coincidir, així, amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que divendres passat va condicionar les eleccions al fet que «es pugui garantir el dret a vot de tothom», unes declaracions que van suscitar les crítiques dels partits a l'oposició.

El conseller va precisar que Procicat està treballant en diversos protocols per garantir les properes eleccions. Un d'ells analitza les mesures que s'haurien d'adaptar als col·legis electorals i els «punts negres» sobre les situacions en què els comicis no se celebrarien «si es donen certes circumstàncies». Va anunciar que a hores d'ara s'està confeccionat un altre protocol sobre com han de celebrar-se els actes de precampanya i de la campanya electoral, i que cal un tercer document que ha de definir el «marc» de les eleccions. Després de precisar que aquest assumpte depèn de la conselleria d'Acció Exterior i Transparència, en mans del republicà Bernat Solé, el conseller va assegurar que els informes del Procicat haurien d'estar acabats aquesta mateixa setmana.

Sobre la filtració de l'esborrany del darrer Procicat sobre la desescalada, va assegurar que en desconeixia l'origen, i ho va qualificar de «deplorable». Va dir que això no només no ha de passar sinó que cal fer «un important exercici d'autocrítica» i demanar perdó.