Un total de 16.099 dones van denunciar l'any passat casos de violència masclista, l'1,43% més que el 2018, dels quals 13.162 (82%) van ser en l'àmbit de la parella i 2.937 (18%) en l'àmbit familiar, mentre que la policia va detenir 6.721 homes majors d'edat per aquests casos.

Aquestes són algunes de les dades del Dossier Estadístic de Violència Masclista 2020 que ahir va publicar l'Institut Català de les Dones (ICD) amb motiu de la commemoració, demà, del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones i que apunta que aquest any han augmentat els casos de violència masclista en l'àmbit familiar.

El dossier destaca que l'any passat es van atendre a Catalunya un total de 16.481 dones a causa de la violència masclista en els àmbits de parella i en l'àmbit familiar, i que la franja d'edat més freqüent de les víctimes de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual són les nenes i noies entre els 11 i els 20 anys, mentre que la dels agressors són els homes d'entre 21 i 30 anys. L'informe apunta que, en temps de pandèmia, s'ha agreujat la vulnerabilitat de les dones en situació de violències masclistes i dels seus fills i filles, i això les exposa a un major risc de patir-la, a causa de les mesures d'aïllament social i a la convivència continuada amb l'agressor. Així, durant l'epidèmia de Covid-19 «s'està observant un increment de les violències masclistes i gran part dels feminicidis s'estan cometent per persones properes i conegudes de les dones en els espais més íntims».