Dues persones han perdut la vida en la darrera setmana per la covid-19 a la residència Sant Bernabé de Berga. Aquestes dues defuncions s'afegeixen a les sis que s'havien produït des de l'esclat del brot al centre assistencial berguedà, que suma vuit morts per coronavirus en les últimes cinc setmanes. Així ho va explicar aquest dilluns en roda de premsa l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que va concretar que una d'aquestes morts es va produir a l'interior del centre i una a l'hospital Sant Bernabé de Berga.

L'alcaldessa també va exposar que aquest passat divendres tots els residents i treballadors de la residència es van sotmetre a tests serològics per actualitzar l'estat del virus a l'interior del centre. Els resultats es coneixeran completament aquest dimarts i permetran prendre una decisió per iniciar la desectorització de l'equipament. Venturós va afirmar que «després de conèixer els resultats de les proves l'objectiu que tenim és restablir la total normalitat a la residència durant el mes de desembre». L'alcaldessa va dir que «d'acord amb el departament de Salut i Atenció Primària en les properes hores es podrà posar en marxar un pla per desectoritzar la residència». Sense els resultats de les proves serològiques realitzades recentment, els positius per covid-19 acumulats a l'interior de la residència Sant Bernabé segueixen sent 40, els mateixos que fa set dies. Pel que fa als treballadors, cinc persones han pogut retornar al seu lloc de feina i la xifra d'afectats ha passat de 15 a 10 en l'última setmana.

Montse Venturós va lamentar les dues defuncions de residents de la residència Sant Bernabé i va apuntar que «més enllà de les dades setmanals s'ha de dir que hi ha moltíssimes persones a la residència que estan superant la malaltia. Hi ha hagut defuncions, però també molts residents estan superant aquest moment difícil de salut física i també emocional. Més enllà de nombres i xifres, estem parlant de vides, de famílies».

Fora dels murs de la residència, la incidència de la covid-19 a Berga s'ha reduït en l'última setmana. Segons va exposar Venturós, en els darrers 7 dies s'han detectat 48 casos positius per PCR a la ciutat i en els últims 14 dies aquests han estat 123. Fa set dies, l'índex de rebrot a la capital berguedana era de 1.138 i aquest dilluns, tot i que continuava sent elevat, s'havia reduït més de la meitat, 472 punts. Amb les dades sobre la taula, Venturós va voler agrair «la coresponsabilitat dels veïns i veïnes de la ciutat a l'hora de seguir les mesures establertes» però també va recordar que «s'han de continuar complint les mesures per tal d'evitar la propagació i el contagi del virus».

Pel que fa als serveis de governació, l'alcaldessa va informar de que en els últims set dies a Berga s'han realitzat 31 serveis ordinaris i planificats per part dels cossos de seguretat. Durant aquesta setmana s'ha produït una denuncia per incomplir les mesures de mobilitat i toc de queda.

El regidor d'afers socials, Ivan Sánchez, va participar també en la conferència i va exposar que la segona residència de la ciutat, la de les Germanetes, segueix sense cap cas de covid. Sánchez va dir que les dades «ens fan ser moderadament optimistes» però va demanar «responsabilitat» en la desescalda. «Els casos estan baixant, però seguim en guàrdia. Avui obre un sector important a la ciutat, la restauració, i demanem a la gent que s'hi atençi, però amb responsabilitat», va dir Sánchez.