Un 50,9% de les dones de Catalunya afirma haver sofert assetjament sexual, segons l'informe "Les violències masclistes a Catalunya", que CCOO ha presentat aquest dimarts en roda de premsa en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra demà, 25 de novembre.

La Llei catalana 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, assenyala que la violència masclista es dóna en l'àmbit de la parella, el familiar, el laboral i el sociocomunitari, però també en l'àmbit institucional i el digital.

El sindicat, ha decidit posar a disposició de la xarxa d'atenció a víctimes de violència masclista 21 dels seus locals al territori català. El secretari general del sindicat, Javier Pacheco, ha explicat que pretenen que aquestes seus, sota l'etiqueta de 'Porta violeta', puguin ser uns "espais segurs" per a dones en situació de violència. Per poder tirar endavant el projecte, el sindicat està formant 130 persones d'arreu del territori perquè puguin atendre i acompanyar les víctimes.

21 'portes violetes'

Pacheco ha remarcat que no pretenen "ocupar una responsabilitat" que no els pertoca perquè no tenen "ni el coneixement ni els recursos", de manera que els seus locals simplement funcionaran com "una primera porta d'entrada" per orientar les víctimes.

Segons ha explicat, aquest recurs "complementari" a la xarxa integral pública serà "bàsic" i simplement buscarà atendre dones en situació de violència masclista perquè se sentin "acompanyades" i "protegides". Un cop les dones s'hi posin en contacte, se'ls informarà dels seus drets i es derivaran al circuit d'emergències en cas de ser una situació greu o al circuit d'atenció social perquè gestionin el seu cas. "Nosaltres només som una peça més", ha dit la secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO Catalunya, Alba Garcia.

Es preveu que aquesta xarxa de locals estigui en ple funcionament abans d'acabar l'any, quan ja s'haurà format tots els voluntaris. Aquest mateix dimarts ja s'obriran tres seus -a Lleida, Barcelona i Tarragona- i el 7 de desembre s'incorporarà la de Girona.

L'informe

L'informe, fet a partir de la macroenquesta de violència contra la dona del Ministeri d'Igualtat del 2019, la II Enquesta sobre violència masclista a Catalunya del 2016 i dades del Departament d'Interior, recull dades com que el 50,9% de les dones a Catalunya han patit assetjament sexual al llarg de la seva vida, segons dades del 2019, i l'11,9% l'han patida en els últims 12 mesos. A més, el 41,1% de les dones ha patit alguna vegada algun tipus de violència per part de la seva parella, el 13% en el darrer any. També assenyala que una de cada quatre dones espanyoles ha patit violència masclista greu.

El sindicat també denuncia que a Catalunya es deneguen més de la meitat (51%) de les sol·licituds d'ordres de protecció amb 522 d'acceptades, segons dades del Consell Superior del Poder Judicial durant el segon trimestre del 2020.

D'acord amb les trucades al servei telefònic 900 900 120 d'atenció permanent contra la violència masclista, el 64,2% d'agressors segons l'àmbit de la parella són la parella actual de la víctima i el 35,8% l'exparella.

L'11,9% de la violència masclista és en l'àmbit laboral

Segons ha explicat la secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO Catalunya, Alba Garcia, l'11,9% de les violències masclistes a Catalunya són en l'àmbit laboral. Amb dades del 2016, que és quan es va publicar la darrera Enquesta sobre violència masclista a Catalunya, el 22,2% de les dones que havien patit violència sexual de qualsevol mena per part d'algú que no fos la parella havien estat agredides per homes del seu àmbit laboral, la gran majoria -el 66,8%- per un cap o superior.

Aquell mateix any, del total de dones que havia tingut una feina remunerada el 15,1% havia patit alguna discriminació -la més freqüent la salarial- i un 1,2% assetjament.

Confinament

Segons apunta el sindicat, la pandèmia ha fet baixar les denúncies per violència masclista, i mentre que l'any passat en aquest període se n'havien presentat unes 13.000, ara són 9.621. Aquest fet es pot deure al confinament domiciliari.

Tot i això, sí que han pujat les trucades per demanar informació o ajuda al 900 900 120. Entre el 16 de març i el 27 d'abril el nombre de trucades va augmentar fins a 2.173, un 88% més que les trucades rebudes en els mesos de gener i febrer. La mitjana diària va ser de 47 respecte de les 25 dels dos primers mesos de l'any previs a la pandèmia, i en el 91,8% dels casos el motiu de la telefonada era la violència masclista.

A l'informe el sindicat també apunta que el nombre de denúncies presentades durant el 2019 va ser similar a l'any anterior, amb 1.430 segons dades d'Interior, i remarquen que en l'àmbit familiar el principal agressor el 2019 (35,9%) van ser els fills.

Violència en l'àmbit social o comunitari

L'informe també recull que en els dos primers trimestres del 2020 s'han fet nou matrimonis forçats -dos dels quals amb menors d'edat implicats- i en el mateix període s'han atès cinc nenes de Catalunya a qui s'ha practicat la mutilació genital.

També s'inclouen les dades sobre delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual durant els dos primers trimestres de l'any. En menors d'edat aquest tipus de violència representa el 36,1% del total. Pel que fa als agressors, el 37,8% dels delictes són perpetrats per homes menors de 34 anys.