20 dies després de les eleccions presidencials als Estats Units i 16 des que es va declarar Joe Biden president electe, l'Administració de Donald Trump, que el demòcrata havia pogut emprendre només oficiosament.

Aquest dilluns Emily Murphy, la funcionària nomenada per Trump com a directora de l'Administració de Serveis Generals, va enviar finalment a Biden la carta on el reconeix com a «aparent guanyador» dels comicis i posa a la seva disposició els fons federals d'uns 10 milions de dòlars i altres recursos que permetran al demòcrata emprendre el procés per preparar la seva arribada al govern.

Tot i que Murphy va assegurar en la missiva que va arribar a la seva decisió «independentment» i va afirmar que no havia sigut «mai directament o indirectament pressionada per cap càrrec de l'Executiu», el mateix president Trump la va contradir a Twitter, on el mandatari, després de 17 hores de silenci, va assegurar que recomanava a Murphy i al seu propi equip «fer el necessari respecte als protocols inicials (de transició)». Segons els seus dos tuits, en els quals el mandatari continua sense reconèixer la seva derrota, diu que ho fa «pel bé del país».

Tot i que els revessos en els tribunals on ha plantejat demandes per infundades acusacions de frau són una constant Trump va insistir en els seus missatges que el seu «cas» segueix endavant «amb força». Va prometre també «continuar lluitant» i va dir: «Prevaldrem!», però en posar en marxa el procés de transició demostra haver esgotat el seu camí.

Pressió creixent

La pressió i les crítiques a Trump, i a Murphy, s'havien intensificat en les últimes hores. Aquest mateix dilluns 160 líders empresarials, incloent-hi l'influent president de Blackstone, Jon Gray, firmaven una carta oberta instant que s'emprengués la transició. «Cada dia que es retarda la nostra democràcia es debilita a ulls dels nostres ciutadans i disminueix l'estatura de la nació a l'escenari global», deia la missiva, que assegurava que «retenir recursos i informació vital per a una administració entrant posa en risc la salut pública i econòmica i la seguretat» dels EUA. Fins i tot un aliat de Trump com Stephen Schwartzman, conseller delegat de Blackstone, tot i que no firmava la carta, emetia un comunicat en el qual deia que «el resultat és molt segur i el país hauria d'avançar» i es mostrava «a punt per ajudar el president electe Biden i el seu equip».

També aquest dilluns més de 100 antics alts càrrecs republicans de seguretat nacional havien fet públic un comunicat dient que la negativa de Trump a acceptar la derrota i a permetre una transició pacífica «constitueix una seriosa amenaça» i instaven els líders republicans a «demanar públicament a Trump que cessi el seu assalt antidemocràtic a les eleccions presidencials».

«Pas necessari»

Biden i el seu equip han estat funcionant fins ara mirant de minimitzar el fre de Trump a la transició i aquest mateix dilluns la campanya del president electe feia públics noms triats per al futur gabinet. El demòcrata, no obstant això, havia denunciat ja els efectes nocius del bloqueig de Trump. I, aquest dilluns, després de l'anunci de Murphy i de Trump, el director executiu de l'equip de transició de Biden va emetre un comunicat aplaudint el «pas necessari».

La carta de Murphy va arribar poc després que una junta electoral de Michigan, malgrat l'abstenció d'un membre republicà, certifiqués la victòria de Biden a l'estat. Dissabte un jutge federal de Pennsilvània va desestimar un cas amb què l'equip de Trump pretenia desafiar la victòria del demòcrata en aquest estat.