ERC va arribar a un preacord amb el Govern de Pedro Sánchez per donar suport als pressupostos del 2021, en el qual ha pactat la fi del control de la despesa de la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda, segons va anunciar ahi, el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián.

El preacord avançat ahir es va forjar en una reunió definitiva amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra; i el portaveu adjunt del grup, Rafael Simancas, segons fonts d'ERC.

«No és un acord tancat», va advertir Rufián en roda de premsa, mentre que des del seu partit van indicar que «queda molt encara» fins a l'acord definitiu.

El preacord ha de ser a més ratificat pels òrgans interns del partit, que el tractarà demà en la seva executiva. El punt clau del preacord per a ERC és la fi del control de la despesa de la Generalitat per part del Govern central, una qüestió que es posaria en pràctica, segons va explicar Rufián, amb el nou Govern que surti de les urnes el 14 de febrer.

Al juny del 2018, el primer Consell de Ministres presidit per Pedro Sánchez va aixecar el control financer de la Generalitat lligat a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, tot i que va mantenir els controls «a posteriori» de la despesa per garantir el compliment de les regles fiscals. Aquests controls són els que ara també desapareixeran.