El Govern va garantir ahir que el proper 14 de febrer «hi haurà eleccions», tal com està previst, i per a això està ultimant un protocol per preservar la seguretat sanitària de la jornada i facilitar el vot, fins i tot des de casa, a les persones confinades per la pandèmia de la covid-19.

Després de diversos dies d'especulacions, alimentades per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que divendres passat va condicionar els comicis del 14-F al fet que les dades epidemiològiques indiquin que podran celebrar-se amb garanties democràtiques i sanitàries, ahir la mateixa portaveu de la Generalitat va voler matisar les seves paraules.

«Dubte? Cap en absolut. Aquest govern està treballant en tots els protocols que garanteixin que aquestes eleccions es duran a terme amb totes les garanties», va subratllar. Segons Budó, «el Govern només es planteja celebrar eleccions el 14 de febrer, amb totes les garanties sanitàries i democràtiques. No hi ha cap pla B».

Són tres els objectius que es marca el Govern de cara a les eleccions del 14-F: garantir la salut pública, garantir que tothom -fins i tot les persones contagiades o en quarantena- pugui votar i que la informació electoral arribi a tots els electors.

Els afectats per coronavirus, com podran exercir el seu dret a vot? El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, va detallar la fórmula. La Generalitat va rebre la «confirmació de la Junta Electoral» que es permetrà que «qualsevol ciutadà pugui sol·licitar el seu vot de forma telemàtica des de casa a través d'un certificat digital i que l'emissió del vot pugui fer-se en el moment en què el funcionari de Correus porti la documentació a casa». El funcionari de Correus, va dir Solé, estarà «habilitat per custodiar aquest vot», de manera que les persones que hagin sol·licitat aquesta modalitat « votar sense sortir de casa». La Generalitat impulsarà, va dir Solé, una campanya institucional per fomentar el vot per correu i reclamarà a l'Estat que «habiliti els recursos necessaris» per afrontar el previsible «increment» d'aquest tipus de vot. El Govern està acabant d'elaborar els protocols per fer-ho possible sense que sigui calgui, segons va comentar Budó, aprovar de manera exprés una llei electoral parcial al Parlament. «La voluntat de la Generalitat és resoldre-ho sense haver de fer canvis legislatius», va explicar Budó, que va assegurar que si cal plantejar-se alguna modificació legal es farà «des del consens absolut» amb els grups parlamentaris.

Quan, «en qüestió de dies», el Govern tingui enllestits els protocols, convocarà els grups parlamentaris per «compartir aquest treball» i «escoltar els seus dubtes, inquietuds o suggeriments».

El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, es va mostrar obert que pugui canviar-se la data de les eleccions si així ho recomana la situació sanitària i intervenint el consens parlamentari i la llum verda de la Junta Electoral, però no donaria suport a una hipotètica llei electoral parcial. Per la seva banda, el PSC i els comuns van demanar t a la Generalitat que convoqui els grups amb presència al Parlament per abordar conjuntament els preparatius de les eleccions, mentre que la CUP va advertir que «no «un ajornament» dels comicis amb el pretext de la pandèmia, ja que sospita que això podria «amagar els interessos» de JxCat o d'ERC.