El Govern central ha aprovat aquest dimarts el pla de vacunació contra la Covid-19a Espanya, una estratègia única a nivell nacional i amb què l'Executiu aspira a immunitzar una part substancial de la població espanyola el primer semestre de l'any que ve.

L'estratègia contempla que els primers grups en vacunar-se seran els residents i el personal sanitari de les residències de gent gran i persones amb discapacitat, així com la resta dels professionals sanitaris i els grans dependents, que seran vacunats a partir del gener, que és quan el Govern espera rebre «les primeres dosis», segons ha explicat el ministre Salvador Illa en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Els quatre grups suposen 2,5 milions de persones i la previsió és que siguin immunitzats en la primera fase, de gener a març.

Europa ha arribat a acords per disposar de set vacunes i en virtut d'aquests contractes Espanya espera rebre 140 milions de dosis que serviran per immunitzar 80 milions de persones. Com que al país hi viu menys gent, es farà un «esforç de solidaritat» perquè altres països puguin també disposar de vacuna, segons el ministre de Sanitat.

El pla s'aplicarà a tot el territori i tindrà com a clau la xarxa d'Atenció Primària, conformada per 13.000 punts de vacunació.

Set vacunes diferents de set companyies diferents contra la Covid-19 (cinc de les quals, amb contracte ja firmat) formen part de l'acord amb la UE, com la desenvolupada per la universitat anglesa d'Oxford amb la farmacèutica AstraZeneca, que, segons han anunciat els seus responsables, pot arribar a nivells d'eficàcia de fins al 90%.