Catalunya té 38 rastrejadors per cada 100.000 habitants, amb unes 3.000 persones dedicades al seguiment de persones positives en covid-19 i els seus contactes, segons va quantificar ahir al Parlament Jacobo Mendioroz, director de la Unitat de seguiment d´aquesta malaltia.

Mendioroz i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, van comparèixer ahir, de forma telemàtica, davant la comissió de salut del Parlament de Catalunya per informar sobre el sistema de recopilació de dades sobre la pandèmia i el personal necessari per al rastreig del virus.

Segons Argimon, l´hivern que està a punt de començar serà «dur i cru», ja que el coronavirus sembla que es troba «bé» en aquesta època i es reprodueix amb facilitat. Amb tot, va apuntar que la vacunació massiva que es preveu iniciar al gener pròxim pot alleujar la situació i que l´estiu del 2021 «podrà ser millor, tot i que no normal». I millor perquè ja hi haurà, amb tota probabilitat, les persones més vulnerables vacunades, així com el personal sanitari, i «respirarem millor» que l´estiu passat davant el virus, si es compleixen les condicions de protecció individuals i col·lectives, va dir. La seva opinió personal, però, és que «tot el 2021 haurem d´estar amb mesures» de protecció fins a tenir una gran part de la població vacunada, va vaticinar.

Per la seva banda, Mendioroz va reconèixer que el sistema de rastreig no estava «dimensionat en absolut» quan ell va assumir la coordinació de la unitat de seguiment de la covid-19 de Catalunya a finals de juny i que, ara, la situació ha canviat i ja hi ha 3.000 persones que fan el rastreig i seguiment dels positius i els contactes. Segons aquesta xifra, la ràtio a Catalunya se situa ara en 38 rastrejadors per cada 100.000 habitants, quan les recomanacions són de 18, va indicar. «Hem gestionat uns 150.000 casos de persones positives i uns 700.000 contactes, amb una mitjana de 4,65 contactes per cada cas, una xifra raonable», va dir ahir Mendioroz. Per millorar el seguiment, cal desenvolupar i implementar eines d´intel·ligència artificial i de geolocalització de casos, i millorar el suport a les persones aïllades sense espai a casa.