Un 30% de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, sobretot les regentades per autònoms, tancarà en els pròxims mesos com a conseqüència de les dues onades de la pandèmia de la covid, que també provocarà que un altre 30% dels actuals expedients de regulació temporal d´ocupació (ERTO) acabin amb acomiadaments.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, Josep González, va avançar aquest pronòstic ahir al canal 3/24, en què va explicar que fins al setembre els estudis apuntaven al tancament d´un 20% de les societats. La segona onada del coronavirus, va afegir, «ha agreujat la predicció de tancament, sobretot en aquells sectors que més temps han hagut d´estar tancats per les restriccions imposades, com la restauració o l´oci. No som molt optimistes que es pugui recuperar tota l´ocupació», va dir González. Va indicar que un altre 30% de les empreses no podrà mantenir tota la plantilla.

El president de Pimec va reconèixer que es tracta «d´unes xifres tremendes» en una situació «molt trista», i va reiterar que cal que l´administració augmenti les partides destinades als ajuts a les empreses, especialment els autònoms, perquè, a més, així li sortirà més barat a l´Estat espanyol fer front al drama social de l´atur i el cost de la desocupació.

González, davant l´argument que no hi ha més diners, va reclamar que es «revisin els compromisos» pactats per l´administració perquè, en l´actual situació de pandèmia, cal «prioritzar les partides» destinades a la recuperació econòmica enfront d´acords previs a la crisi : «El tema dels diners és una constant. Nosaltres sempre hem dit que com més generositat en les ajudes a les empreses afectades, menys empreses tancades. I això vol dir que, a mig termini, a l´Estat també li costarà menys». El president de Pimec va estimar que l´administració hauria de destinar entre 20.000 i 30.000 milions en ajudes a les empreses per evitar els tancaments.

Josep González va apostar també per una exempció fiscal, més que per una política de concessió de crèdits, ja que aquests «s´han de tornar» i, si bé és cert que fins ara «han funcionat molt bé», generaran problemes de tresoreria en el moment de seva devolució. Segons les dades de PIMEC, un 17% de les empreses té problemes de tresoreria ara i un 57% els tindrà el 2021.