Les darreres xifres de seguiment de l´epidèmia de coronavirus tenen una cara i una creu dintre de l´àmbit de Regió7. Mentre que Manresa se situa, finalment, per sota de la mitjana en velocitat de transmissió i el Berguedà retrocedeix a nivells previs a l´inici de la segona onada, el Solsonès lidera el rànquing de velocitat de contagi de les comarques catalanes.

Manresa ha passat setmanes en què la tònica havia estat anar millorant indicadors, però mantenint-se per sobre de la mitjana catalana.

Això ha canviat, i el dia 26 de novembre, al què corresponen les darreres dades fetes públiques pel departament de Salut de la Generalitat -que les comunica amb quatre dies de decalatge-, la ciutat es trobava per sota de la mitjana catalana en velocitat de transmissió del virus amb 0,77.

La mitjana catalana comunicada ahir de velocitat de reproducció era de 0,78 i el risc de rebrot havia caigut fins als 196 punts.

Això va fer que Manresa continués per sobre en risc de rebrot malgrat baixar a 332 punts. Cal retrocedir 50 dies fins al 8 d´octubre per trobar una xifra similar.

Manresa ha reduït a la meitat el risc de rebrot en quinze dies.

El conjunt del Bages segueix la mateixa tònica de retrocedir gairebé dos mesos i amb un risc de rebrot encara més baix que el de Manresa, de 272, i una velocitat de transmissió que està just per sobre de la mitjana amb 0,79.

El Bages és la quinzena comarca catalana en risc de rebrot, per darrere del Moianès que és la catorzena.

Les xifres són encara millors al Berguedà que es troba per sota de la mitjana catalana tant en risc de rebrot, amb 167, com en velocitat de contagi, amb 0,59.

El Berguedà ha reduït el risc de rebrot un 80% en dues setmanes. El 12 de novembre era de 861. Per trobar una dada similar cal retrocedir al 14 de setembre.

Les tornes canvien quan s´analitzen els índexs del Solsonès, que lidera el rànquing comarcal català en velocitat de transmissió del virus, amb 2,10, i és la segona en risc de rebrot amb 797. La part positiva és que va de baixada després de tocar sostre d´aquest nou repunt de la infecció el dia 25 amb 833 punts.

A la part alta dels indicadors també trobem la Cerdanya, que és la sisena comarca catalana en risc de rebrot amb 439 punts i una velocitat de reproducció d´1,02, que la situa com la tretzena comarca. La seva capital, Puigcerdà, és la segona de les ciutats del rànquing elaborat pel departament de Salut amb alguns municipis que ha triat. Puigcerdà té 601 punts de risc de rebrot. Martorell és la tercera amb 556.

Alt Urgell està per sobre de la mitjana catalana tant en risc de rebrot, 316, com en velocitat de transmissió, 0,93. Malgrat això els seus indicadors van a la baixa des del darrer repunt del dia 22 de novembre.

La comarca de l´Anoia està per sota de la mitjana catalana en risc de rebrot, 152, i per sobre en velocitat de contagi, 0,85.

Al Moianès passa el contrari i està per sobre de la mitjana en risc de rebrot, 310 punts, i per sota en velocitat de contagi, 0,52.