La presidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu (CESE), Christa Schweng, diu que «evidentment és possible» que les empreses evitin contractar un treballador si no vol vacunar-se contra la covid-19. «Com a empresari, puc decidir amb qui firmo un contracte», diu la presidenta d'aquest òrgan consultiu de la Unió Europea, que emet dictàmens a les institucions comunitàries en representació d'empresaris, treballadors i organitzacions de la societat civil.

Schweng afirma que «el treballador pot decidir si vol treballar» per a l'empresa o no en cas que s'exigeixi la vacuna per firmar un contracte, tot i que «s'hauria de veure si un empresari només vol persones vacunades en la seva empresa». «No sé què faran», diu.

En vista de les campanyes de vacunació que comencen a presentar els governs europeus, la presidenta del CESE no creu que la injecció hagi de ser obligatòria, «perquè una vacuna és un atac i cadascú ha de decidir individualment si ho vol o no per si mateix». I opina que els primers que l'han de rebre són el personal sanitari, «perquè és qui més fàcilment està en contacte amb els pacients», i la població de risc d'edat avançada.

Cooperació contra la crisi

Schweng diu que «els contractes de la Comissió Europea (CE) amb les farmacèutiques per garantir vacunes per a tot Europa» han sigut «una bona idea», ja que «amb l'actuació individual dels estats membres mai hauria funcionat tan bé».

Brussel·les ha tancat acords amb Pfizer i BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK i Johnson & Johnson i ha conclòs converses amb CureVac i Moderna. Abans totes les vacunes hauran de rebre l'aprovació de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), que ja ha dit que no preveu avaluar-les, com a aviat, abans de final d'any.

«Aquesta crisi ha demostrat que importants són Europa i [...] la cooperació europea» i «és aquí on diem que es necessita una Unió Europea de la Salut», afirma Schweng, just un mes després d'assumir el lloc a CESE, després de 22 anys en l'organització.

Aquesta austríaca és la cinquena presidenta de l'òrgan consultiu des dels seus inicis el 1957 i, dels deu dirigents que hi ha hagut en el segle XXI, la segona dona. «Si s'és un home o una dona és secundari. L'important és prendre's seriosament la feina i fer-la amb ganes», opina Schweng.

«Les dones no s'atreveixen a fer moltes coses i hi ha moltes coses que no fan. No puc dir si el món seria millor si hi hagués dones en el poder», diu la presidenta del CESE. Ha nomenat un home com el seu cap de gabinet (Markus Stock), però la resta del seu equip està compost per dones.

El futur del 'brexit'

«L'esperança és l'últim que es perd», diu Schweng sobre les possibilitats que la UE i el Regne Unit arribin a un acord sobre el 'brexit', abans de l'1 de gener del 2021. Per a la màxima dirigent del CESE, que dona veu a Brussel·les al món empresarial i laboral, «el que sempre és negatiu, en qualsevol cas, és la incertesa. És un problema per a les empreses [...] no poder planificar».

També té «grans esperances» que en la cimera del 10 i l'11 de desembre, els líders europeus aconsegueixin un pacte amb Hongria i Polònia sobre el pressupost de la UE per als pròxims set anys i el fons de recuperació, que els tres països es neguen a ratificar per la condicionalitat associada a l'Estat de dret.

«És important que aquesta sorprenent quantitat de diners [un total d'1,8 bilions d'euros] arribi al lloc que li correspon: als treballadors que ara necessiten feina o que, simplement, estan en un ERTO», demana Schweng.