L´exconsellera de Cultura i portaveu de Junts per Catalunya (JxCat) al Congrés, Laura Borràs, va guanyar ahir les primàries del seu partit amb el 75,8% dels vots emesos. Els afiliats de la formació havien d´escollir el presidenciable de la Generalitat entre dos candidats que van coincidir al Govern: Borràs i el conseller de Territori, Damià Calvet. La participació va ser del 76%, ja que van votar 3.898 militants d´un cens de 5.128 persones. Calvet es va quedar amb un 20,5% dels vots. El tercer candidat que havia obtingut els avals necessaris va ser Jordi Ferrés, que va anunciar que es retirava de la cursa electoral i donava el seu suport a Borràs.

Borràs ha protagonitzat en tres anys un ascens imparable, des que Carles Puigdemont la va fitxar per JxCat i es va convertir en persona de confiança de Quim Torra, fins aspirar ara a ocupar la presidència de la Generalitat i intentar fer efectiva, aquest cop sí, la independència de Catalunya.

Borràs va ocupar el cinquè lloc per Barcelona com a independent en les darreres eleccions. Amb l´aval de Puigdemont des de Waterloo, va ser el seu successor a la presidència, Quim Torra, qui la va designar com a consellera de Cultura el març del 2018. A partir de llavors, es va convertir en un dels perfils de la Generalitat més fidels al nou president.

Només va estar un any i dos mesos en el càrrec, en un moment convuls de la política catalana. Borràs, una ferma defensora del català, va ser criticada per l´oposició per haver signat en la seva etapa anterior, al costat d´altres acadèmics, el polèmic manifest del Grup Koiné, que definia el castellà com a «llengua de dominació».

El 2013 va ser nomenada directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), càrrec del qual va dimitir després de ser escollida diputada al Parlament i pel qual està sent investigada per presumptes irregularitats, el que per a alguns pot perjudicar la seva carrera política.

El juny, el Congrés va donar llum verd al suplicatori del Suprem per jutjar Borràs per la presumpta adjudicació irregular a un amic de 18 contractes per valor de 259.863 euros quan dirigia la ILC, fets que podrien constituir presumptes delictes de prevaricació i malversació, entre d´altres.

Va ser l´impacte emocional de l´1-O, les càrregues policials, el 155 i l´empresonament i fugida a l´estranger dels líders del Procés el que la va convèncer per saltar a l´arena política.

En només tres anys ha estat diputada al Parlament, consellera de la Generalitat i, des del maig del 2019, diputada al Congrés, on exerceix com a portaveu de JxCat. Borràs abandera el sector del partit partidari d´un xoc més directe amb l´Estat, que dona per amortitzat el diàleg i rebutja caure en l´«autonomisme», com demostra el seu «no» als pressupostos.

Ahir, després de conèixer la seva victòria, va apel·lar a la unitat: «Avui no ha perdut ningú. Ha guanyat JxCat i la democràcia». «Des d´ara mateix, faig una crida a tot l´independentisme a sumar per ser-hi tots i garantir un Govern i un Parlament nítidament independentistes», va afirmar en una compareixença telemàtica.

Borràs també va defensar que no hi ha cap disjuntiva entre situar la independència com a objectiu i, alhora, gestionar des de la Generalitat, i va agrair especialment el suport rebut deTorra.

La felicitació dels expresidents

A falta doncs de conèixer-se el seu rol en el 14-F, Puigdemont ha felicitat la vencedora a través de Twitter: «Moltes felicitats, Laura Borràs! Gràcies, Damià Calvet! Heu fet una gran campanya de primàries. Gràcies també als afiliats per haver-vos fet vostre aquest procés, que reforça el projecte».

L´expresident de la Generalitat Quim Torra també va voler felicitar la guanyadora de les primàries de JxCat per a les eleccions catalanes. «Estimada Laura Borràs, estic molt i molt content. Per Catalunya i per la vida. Visca la República Catalana!», va afirmar l´expresident al seu perfil de Twitter. Laura Borràs va citar el missatge de Torra ahir en la seva compareixença telemàtica sobre els resultats per agrair-li especialment el suport que ha rebut d´ell.

Per la seva banda, en una intervenció prèvia a Borràs, el seu rival a les primàries, Damià Calvet, va aprofitar per felicitar la guanyadora per la seva «gran victòra».

Després d´aquesta primera votació per elegir la presidenciable, el calendari de primàries ara tindrà dues votacions més en l´horitzó: a mitjan desembre, una per triar les primeres posicions de la llista; i en tercer lloc es triarà la resta de la candidatura.