El diputat del PDeCAT al Congrés Ferran Bel va anunciar ahir que la seva formació ha arribat a un acord amb el Govern de Pedro Sánchez per donar suport als Pressupostos Generals de l´Estat per al 2021. «Hem avançat en un acord amb el Govern espanyol que hem de sotmetre a consideració de l´executiva», va afirmar Bel, que exerceix de portaveu del PDeCAT al Congrés. Segons la seva opinió, es tracta d´«un molt bon acord», negociat en unes circumstàncies complicades per al PDeCAT, perquè els Pressupostos «ja tenien les majories suficients» per ser aprovats després del pacte del Govern amb ERC i EH Bildu. «Tot i així, aportarem millores substancials», va assegurar Bel, que d´altra banda es va mostrar contrari a l´harmonització fiscal.

El pacte del PDeCAT amb el Govern central per donar suport als Pressupostos de l'Estat es concreta en el traspàs a la Generalitat de fons de Rodalies, fins a 240 milions d'euros, així com «salvar» la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) mitjançant una fórmula jurídica per assegurar la contractació dels seus 5.000 professors.

Així ho va explicar en roda de premsa telemàtica la candidata del PDeCAT a la Presidència de la Generalitat i exconsellera d'Empresa, la igualadina Àngels Chacón, després que l'executiva del partit donés llum verda a l'acord. Chacón va destacar que el PDeCAT fa «política centrada, responsable i al servei de la ciutadania, les empreses i les associacions» i, per això, «malgrat no ser decisius», el seu partit ha volgut negociar els PGE en uns moments de «gravetat».

«No és una competició, sinó que va de ser útils o no als catalans. Més enllà dels 2.300 milions d'inversió prevista per a Catalunya, hem volgut negociar mesures amb un impacte directe en els pressupostos de la Generalitat», va asseverar.

El primer d'aquests acords és el «traspàs del finançament de Rodalies, que ara tenia el Ministeri d'Hisenda i que passarà a la Generalitat», va explicar Chacón, que va detallart que fins a 240 milions d'euros passaran directament al govern català.

En segon lloc, s'ha pactat «salvar la viabilitat econòmica» de la UOC, una «autèntica infraestructura d'Estat», amb més de 5.000 professors i 80.000 estudiants anuals. L'acord contempla així la contractació d'aquests més de 5.000 professors, mitjançant una «fórmula jurídica» que permeti que aquests docents puguin estar «en les mateixes condicions que els d'universitats públiques», ja que aquesta universitat, que imparteix classes a distància, «no podia assumir el cost extra de contractar-los». «La UOC és una entitat creada pel Parlament i el Govern, però és privada. Calia no tenir aquesta contractació purament subjecta a la legislació mercantil, sinó adequar-la a la resta d'universitats», va detallar. «Calia garantir la viabilitat de la universitat, però (la seva viabilitat) podia córrer perill si aplicàvem la legislació estatal en sentit estricte».

I, en tercer lloc, s'han pactat 40 projectes «concrets» per a entitats o municipis catalans, en àmbits com la cultura, obra social o obra pública.

«Aquest acord demostra que fem política, dialoguem, som útils a la ciutadania. Centrar el país és allunyar-se del populisme i actuar amb rigor. En cap moment deixarem de reivindicar l'infrafinançament o el dèficit fiscal a Catalunya, però en aquests moments d'especial gravetat era un exercici de responsabilitat portar totes aquestes ajudes», va remarcar Chacón. Perquè, tot i que «fer política és dialogar i negociar», també va insistir que el PDeCAT manté el seu rebuig a la «repressió» política i la seva reclamació d'un referèndum pactat i reconegut internacionalment, davant la qual cosa el Govern espanyol «ha de tenir coratge i valor per posar una solució política».