Quatre policies han sigut inculpats i dos, empresonats, en el marc de les diligències obertes per la pallissa clavada a un productor negre a París en un cas de violència policial que ha commocionat França en ple debat sobre un polèmic projecte de llei de seguretat global.

El jutge d'instrucció ha acusat tres dels quatre policies de «violència voluntària per persona dipositària de l'autoritat pública» i per «mentir en escriptura pública», com demanava la Fiscalia de París. Es tracta dels tres policies que apareixen en un vídeo divulgat dijous i que va ser gravat per les càmeres de seguretat de l'estudi de música en el qual es veu els policies colpejant el productor Michel Zecler, un fet qualificat de «vergonya» pel president del país, Emmanuel Macron.

El policia sospitós d'haver llançat una granada lacrimògena a l'estudi del músic on es va produir l'agressió ha sigut inculpat per «violència voluntària» al productor musical així com a nou joves més que es trobaven en aquell moment al soterrani de l'estudi.

La fiscalia havia demanat la detenció provisional dels tres primers i un control judicial per al quart, però el jutge ha decidit empresonar-ne dos i deixar els altres dos sota control judicial.

Els advocats de tres, Anne-Laure Compoint (que en defensa dos) i Jean-Christophe Ramadier (que en defensa un) han rebutjat comentar la decisió del jutge després d'una audiència que ha finalitzat a les 04.30 hores d'aquest dilluns.

La detenció dels agents hauria de permetre «evitar el risc que es posin d'acord» entre ells «o pressionin testimonis», argumentava el fiscal Rémy Heitz en explicar la seva petició de detenció provisional.

«Cops injustificats»

Els tres principals acusats van admetre davant la policia especial que «els cops no estaven justificats i que havien reaccionat principalment per por», segons el fiscal. Van invocar «el pànic» pel sentiment d'estar atrapats a l'entrada de l'estudi de música de Zecler, que es resistia, segons ells.

En canvi, van negar «haver-li adreçat paraules racistes», com assegura Zecler, que va declarar que l'havien tractat de «brut negre», un insult del qual també va ser objecte «un dels joves» presents al soterrani de l'estudi. També refuten el caràcter «mentider de la declaració».

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, va prometre dijous la «revocació» dels policies que han «embrutat l'uniforme de la República», quan la «justícia determini els fets».

Aquest cas, que va sortir a la llum gràcies a la difusió dels vídeos gravats per les càmeres de seguretat del local, sembla haver donat arguments als opositors de la llei de seguretat global, la principal mesura de la qual és limitar la possibilitat de filmar a les forces de l'ordre.

Més de 130.000 persones es van manifestar dissabte, segons el Ministeri de l'Interior, i més de 500.000, segons els organitzadors, per protestar contra aquesta llei a tot França. A París es van produir alguns enfrontaments violents amb les forces de l'ordre.