El Departament de Salut realitzarà cribratges intensius de covid-19 a la Catalunya Central per detectar casos positius en persones assimptomàtiques. Les proves es realitzaran mitjançant tests antigènics ràpids (TAR) i començaran aquest dimarts en una vintena de municipis de les comarques centrals, com per exemple Manresa, Solsona, Berga o Igualada. Les proves s´estendran durant dues setmanes i en altres municipis com Artés, Sallent, Navàs o Santpedor començaran el 9 i 10 des desembre.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys i que no hagin passat la malaltia. La finalitat d´aquests cribratges és frenar l´expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n´hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn.

Per poder realitzar-se el TAR no cal realitzar inscripció prèvia i la prova és gratuïta. Les persones de més de 16 anys que així ho desitgin s´han d´adreçar als llocs indicats de cada municipi i registrar-se amb les dades personals i la targeta sanitaria. El resultat de la prova es donarà al mateix moment, ja que amb els tests antigènics ràpids s´aconsegueix en 15 minuts. Per aquells que ho desitgin, els resultats també es poden consultar a la plataforma La Meva Salut.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va valorar aquest dilluns satisfactòriament la participació als darrers cribatges intensius de covid-19 que ja han tingut lloc a diferents punts del territori català. De fet, en una setmana, s´han fet un total de 28.100 proves -entre PCR´s i test antigènics ràpids (TAR)- de les quals només un 1% han resultat positives. Per a Vergés, aquest 1% és una bona notícia «perquè denota que la transmissió ha anat baixant en comparació amb setmanes enrere».