La ministra principal d´Escòcia, Nicola Sturgeon, va demanar ahir el vot per al Partit Nacionalista Escocès (SNP) en les eleccions regionals del 6 de maig; un suport que permeti «celebrar un referèndum (d´independència) en la primera part de la nova legislatura».

Sturgeon va clausurar la 86a Conferència Anual de l´SNP amb un discurs electoral amb l´objectiu de «buscar l´autorització de la societat escocesa per celebrar un nou referèndum d´independència» gràcies al Parlament que surti dels comicis. Va expressar que «el dret a l´autodeterminació és inalienable, i no pot i no serà subjecte a veto per part de Westminster», seu del legislatiu britànic.

Contra aquells que defensen que no és el moment d´una consulta per la imminent sortida del Regne Unit de la Unió Europea i la crisi de la pandèmia, va preguntar: «Qui ha de dirigir el futur d´Escòcia en la sortida d´aquesta crisi? Un govern escocès triat per la societat escocesa o un govern de Westminster conservador?». La líder de l´SNP va denunciar «la fi de la llibertat de moviments, la sortida de la Unió Europea i del mercat únic» d´Escòcia en contra de la seva voluntat, que tindrà conseqüències econòmiques -hi hagi o no acord-, en al·lusió al rebuig majoritari a Escòcia del Brexit en el referèndum del 2016.

També va criticar l´«amenaça» a la descentralització i al traspàs de competències que suposa segons els seu parer la Llei de Mercat Intern, amb la qual el Govern britànic vol regular els intercanvis comercials entre les nacionalitats que componen el Regne Unit un cop es consumi el Brexit, el 31 de desembre. Sturgeon es va mostrar comprensiva amb els que prefereixen enfortir el Parlament escocès abans que la independència, però, segons ella, «aquesta opció no està damunt de la taula» per a les autoritats britàniques, i així ho demostren la Llei de Mercat Intern i l´actitud del líder conservador en la Cambra dels Comuns, Jacob Rees-Mogg.

El Govern escocès presentarà en seu parlamentària l´última part de la seva llei per al referèndum abans que acabi aquesta legislatura, va assenyalar diumenge el secretari de Constitució del Govern escocès, Michael Russell. La intenció dels nacionalistes és incloure aquesta legislació en el programa electoral per ser votada per la societat escocesa en els comicis del 6 de maig, i portar-la a terme en cas d´obtenir la majoria absoluta.