El risc de rebrot (EPG), l´índex de creixement potencial de la pandèmia, que baixava a Catalunya des del 23 d´octubre, va repuntar ahir i va tornar a superar els 200 punts, amb 201, cinc més que ahir, mentre que la velocitat de propagació del virus (Rt) també ha crescut 6/100, fins al 0,84.

Davant d´aquesta situació, el Govern ha avisat del «risc» que no es pugui «preservar el Nadal», en cas que les dades epidemiològiques de la covid-19 empitjorin, a les portes del pont de la Puríssima. La portaveu, Meritxell Budó, també va alertar que si el risc de transmissió (Rt) supera els 0,9 punts no es podrà passar de tram la setmana que ve. Budó va considerar «clau» els propers dies, ja que ahir l´Rt va créixer fins a 0,84 punts, després de jornades a la baixa. A la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó va cridar a la «responsabilitat» de la ciutadania de cara al pont de la setmana que ve: «El que fem pot tenir conseqüències per Nadal».

Segons les dades epidemiològiques actualitzades ahir perl departament de Salut, el nombre de persones hospitalitzades per covid-19 era de 1.718, 34 menys que abans-d´ahir, de les quals 454 es troben a l´UCI, quatre menys que el dia anterior. La velocitat de transmissió de virus (Rt), l´indicador que millor assenyala l´evolució de l´epidèmia, va repuntar sis centèsimes, en passar de 0,78 a 0,84, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 84 persones, quan només es compleixen vuit dies de la reobertura parcial de bars, restaurants, cinemes i teatres.

Segons Salut, el nombre total d´infectats confirmats amb tota mena de proves des de l´inici de l´epidèmia és de 342.405, dels quals 1.505 van ser diagnosticats en les 24 hores anteriors, i la xifra de morts per covid es va elevar a 15.928, dels quals 62 van ser notificats les 24 hores anteriors.