JxCat va tornar a insistir ahir que si l´independentisme supera el 50% de vots a les eleccions previstes pel 14-F «es revalidarà» el resultat del referèndum de l´1-O. Tot i això, de nou, la formació no va concretar com es durà a terme aquest escenari. El president del grup parlamentari, Albert Batet, va afirmar que l´1-O «continuarà vigent», sense detallar la proposta de JxCat per implementar el resultat del referèndum del 2017.

Batet va subratllar que la proposta de JxCat és «el projecte de la independència per a Catalunya», basat en el fet de «persistir» i «guanyar junts». Però JxCat continua sense concretar les «conseqüències polítiques» que tindria el fet que l´independentisme superés el 50% de vots el 14-F.

Just abans, el president del grup d´ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va emplaçar JxCat a fer pública la seva proposta política i estratègica de futur per a Catalunya. El diputat va dir que la formació de Carles Puigdemont ha de posar damunt la taula les seves propostes per poder teixir una unitat estratègica de l´independentisme. Sabrià va recordar que ERC ha fet l´«esforç» de sintetitzar la seva proposta nacional i compartir-la, i que la CUP està fent el mateix amb la proposta de referèndum. «Ens agradaria saber si JxCat té una proposta», va apuntar.

Batet també va asseverar que no hi ha «cap novetat» sobre el cas de Laura Borràs i el Suprem, en el cas de presumptes fraccionaments quan la candidata de JxCat era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. «Si hi ha cap novetat és el nerviosisme de l´unionisme pel seu nomenament», va deixar anar Batet. El president del grup de JxCat va apuntar que Cs no és el «millor partit» per donar «exemple ni autoritat» pel que fa a parlar de primàries, va afegir en referència a Lorena Roldán, proclamada candidata del partit liberal en unes primàries, tot i que després la direcció va imposar Carlos Carrizosa.

Per la seva banda, C´s va demanar ahir la compareixença del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, a la comissió del ram del Parlament arran de les presumptes irregularitats de Borràs a la Institució de les Lletres Catalanes. El partit taronja va anunciar que duria a la Fiscalia documentació que creuen que demostra que Borràs eludia contractar a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per tal de beneficiar un «amic» i adjudicar-li a ell els contractes de la ILC. Segons Cs, això li permetia fixar uns imports superiors.

D´altra banda, el Govern en funcions ha convocat per a divendres una reunió de la taula de partits catalans per fixar les mesures sanitàries i logístiques a adoptar per poder celebrar les eleccions previstes pel 14 de febrer.

Unes eleccions que seran convocades automàticament el 22 de desembre, quan venci l´últim termini legal, si bé l´evolució de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya pot acabar alimentant el debat sobre un eventual ajornament dels comicis.