La primera persona que van detenir els mossos pels atemptats del 17 d´agost del 2017, Driss Oukabir, un dels tres acusats al judici de l´Audiència Nacional, anava de festa de manera habitual i no estava radicalitzat, segons el que van explicar els seus coneguts i familiars ahir al judici del 17-A. «Vivia de mi, no tenia ingressos», ha assegurat la seva exparella, Sara, que és de Berga tot i que aleshores vivia a Ripoll. «Per ell jo havia d´estar a casa, fer el menjar i mantenir-lo», va afegir la berguedana. La noia va exposar que «estava tot el dia fumant i no complia mai el Ramadà, al principi treia a passejar el gos, sortia de festa de dijous a dijous, dia sí dia no». Coneguts i familiars van declarar en el mateix sentit. El seu cosí va dir que feia «tot el contrari de resar».

El dia dels atemptats a la Rambla de Barcelona, el 17 d´agost, Driss Oukabir va arribar a casa seva passades les tres de la tarda i després va tornar a sortir. Cap a la una de la matinada de la nit anterior havia rebut la visita del seu germà petit, Moussa, que seria abatut després de l´atropellament de Cambrils. Van estar parlant una mitja hora a l´habitació, va explicar Sara. Driss no havia canviat les setmanes anteriors als atemptats, però Moussa sí, va explicar, perquè «es tapava molt». «El notava estrany, però em deien que era per l´edat, que estava fent el canvi», va dir.

L´exparella va explicar que després de conviure cinc anys amb Driss cadascú feia la seva vida, tenien una relació «molt difícil» i de fet va dir que a ell li havien dictat una ordre d´allunyament per uns fets que havien passat mesos abans de l´atemptat. Quan Driss va anar a Tànger, on li va dir que tenia un onclwe, ella li va pagar el viatge de tornada.

A finals de juliol van parlar per Whatsapp i ella li va enviar una foto amb un mocador al cap. Va explicar que se´l va posar per agradar a Driss, no perquè l´obligués. Ell li va respondre que li quedava bé. «Mai em va dir que em posés el vel, mai», va assegurar.

Sara va dir que no recordava alguns detalls de converses que va declarar al seu dia. Per exemple havia dit que la família de Driss «no mostrava tristesa» després dels atemptats o que Driss li havia dit que era l´imam que «l´havia liat» i que sabia alguna cosa però s´havia fet enrere.

En diverses ocasions el jutge, Félix Alfonso Guevara, va demanar que es diferenciés l´islam del jihaidisme quan es parlava d´elements que es podrien atribuir a la pràctica religiosa o dels costums culturals i no tenien a veure amb un procés de radicalització.

D´altra banda, en la mateixa sessió dues mosses d´esquadra van declarar que la cèl·lula gihadista va muntar una fàbrica d´explosius a la casa d´Alcanar, que va explotar un dia abans, i que tenien ja confeccionades 17 granades i cinturons bomba.