Les tres aliances que lideren la cursa per trobar una vacuna contra la covid-19, Pfizer-BionTech, Moderna i AstraZeneca-Oxford, estan a les portes d´un examen vital a la Unió Europea. Tots els ulls estan posats en l´Agència Europea del Medicament (EMA, per la sigla en anglès), l´encarregada d´aprovar el permís i que ja ha rebut la petició d´autorització de Moderna, la primera a fer el pas i farà públic el seu dictament entre el 29 de desembre i el 12 de gener. «L´EMA està fent grans esforços per escurçar la revisió, però no vol dir que els estàndards siguin més baixos», diu a l´ACN Rita Banzi, investigadora de polítiques reguladores a l´Institut de Recerca Farmacològica Mario Negri. Tanmateix, veu amb preocupació el temps d´observació dels assajos i recorda que la seguretat ha de ser «la prioritat principal», malgrat la urgència sanitària.

Banzi es mostra escèptica, de moment, sobre els resultats anunciats per Pfizer-BionTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca perquè no s´han fet públics. «Hem de tenir accés a les dades abans de discutir els pros i contres de les vacunes», reclama Banzi, que recorda la importància de la transparència dels estudis, ja que tant a la Unió Europea com als Estats Units s´han invertit importants fons públics en el seu desenvolupament. Pfizer-BionTech va ser la primera a anunciar, a principis de novembre, l´efectivitat de la seva vacuna, d´un 90% segons dades preliminars, i ja ha demanat l´autorització als Estats Units i el Regne Unit. Moderna va anunciar al cap de pocs dies una efectivitat del 94,5%. Per la seva banda, Oxford i AstraZeneca van comunicar a finals de novembre uns resultats preliminars que apuntaven a una efectivitat del 90%. Tanmateix, un possible error en les dosis en els assajos ha generat incertesa sobre els resultats. «És una decisió empresarial», assegura Banzi, que critica aquest tipus d´anunci, si bé pensa que és «inevitable» en «un dels mercats més lucratius del món» com el farmacèutic. «El que és important és que els reguladors no estiguin influïts per aquestes forces externes», defensa Banzi.

Normalment, les vacunes es desenvolupen durant anys en diverses etapes, però, per l´emergència sanitària per la covid-19, s´ha accelerat per la superposició de fases i una forta inversió pública i privada. Les presses també s´han traslladat a la seva revisió. En condicions normals, l´examen de l´EMA dura un màxim de set mesos des que una farmacèutica acaba els assajos i demana l´autorització per comercialitzar la vacuna. En canvi, per a les vacunes contra la covid-19 el procés s´escurçarà uns tres o quatre mesos, també encavalcant etapes i dedicant-hi recursos addicionals.