El vicepresident del govern català en funcions, Pere Aragonès, i el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, van exhibir ahir sintonia en la «lluita contra el ´dúmping fiscal´ a la Unió Europea i a l´Estat». Així ho van constatar en la reunió que van celebrar, durant una hora i mitja, a la Zona Franca de Barcelona, segons va explicar la Generalitat de Catalunya en un comunicat.

La reunió, celebrada amb motiu de la visita de Puig a Barcelona, arribava dies després de la polèmica al voltant del pacte entre el Govern de Pedro Sánchez i ERC, en el marc de la negociació dels pressupostos generals de l´Estat, per a la creació d´un grup de treball específic per a la reforma de l´impost a grans fortunes i per acabar amb el «dúmping fiscal».

Aragonès va retreure la setmana passada a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que els espanyols paguin «les rebaixes fiscals» del govern autonòmic madrileny a «les grans fortunes i els imperis econòmics de Madrid». I Puig, en una conferència celebrada ahir a Barcelona, va qualificar de «deslleial, injust i insultant» que Díaz Ayuso «presumeixi» del «dúmping fiscal» madrileny.

A la reunió, segons la Generalitat, Aragonès i Puig van constatar la seva «sintonia en la lluita contra el ´dúmping fiscal´ a la Unió Europea i a l´Estat espanyol, i a impedir la competència deslleial d´aquells territoris que rebaixen la tributació de les grans fortunes per captar-les». També van coincidir en la «voluntat de seguir cooperant fluidament» i «vetllar pels interessos compartits, com és el cas del corredor mediterrani», així com en la necessitat de «proposar i gestionar els fons europeus de reconstrucció» i «reivindicar el paper de les regions en aquesta matèria».

Van evidenciar discrepàncies a l´hora d´analitzar la situació política actual, especialment pel que fa a Catalunya, ja que tots dos van «contraposar opinions, clarament diferenciades», segons el comunicat de la Generalitat. Aragonès i Puig van analitzar també la situació epidemiològica de Catalunya i la Comunitat Valenciana, les mesures adoptades pels seus governs i les perspectives de futur.