Les reunions i trobades socials de Nadal hauran de limitar-se enguany a deu persones, amb nens inclosos, i es recomana que no siguin de més de dues bombolles de convivència. Així ho estableix el Pla d´adaptació de l´activitat social de Nadal i canvi d´any en la covid-19, que va aprovar ahir el Procicat, segons va informar el Govern i va avançar el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, al Parlament de Catalunya. El confinament nocturn es flexibilitza la nit de Nadal i de Cap d´any, que començarà a les 01.30 hores, i també la nit de Reis, a les 23.00 hores.

El pla s´ha establert per als dies del 24 de desembre d´enguany al 6 de gener del 2021, i preveu aspectes relacionats amb l´activitat social, la mobilitat, la disposició horària i activitat comercial, entre d´altres. El plantejament és que l´activitat social s´ha d´adequar a la situació de la pandèmia. Amb tot, proposa «flexibilitzacions» en el confinament nocturn, comerç i restauració els dies clau «per permetre la interacció social en l´àmbit privat i de les activitats comercials i de restauració», s´afirma en el comunicat del Procicat.

Les reunions socials es limiten a un màxim de deu persones, incloent-hi els nens, i aquest nombre es mantindrà independentment del tram del pla d´obertura progressiva. A més, s´aconsella que no coincideixen més de dues bombolles de convivència, és a dir, grups de dos domicilis diferents, i cada bombolla haurà de relacionar-se amb un màxim de dues bombolles més, sempre les mateixes. El Procicat recomana que cada grup de convivència defineixi la seva bombolla de Nadal, amb la qual celebrarà les festes.

El confinament nocturn (des de mitjan octubre a les 22.00 hores a Catalunya), es flexibilitzarà per la nit de Nadal i Cap d´Any, s´iniciarà a les 01.30 hores el 25 de desembre i l´1 de gener, i la nit de Reis (5 de gener) es retarda a les 23.00 hores, per facilitar l´activitat comercial fins a les 22.00 hores.

El Procicat recomana reduir la mobilitat «al mínim» i limitar-la a l´entorn més pròxim en el període nadalenc, en què els perímetres de confinament dels caps de setmana -municipal o comarcal- s´establiran d´acord amb el tram d´obertura. Segons l´acord del Procicat, malgrat la vigència del tancament perimetral de Catalunya, les persones que estudien o treballen fora de la comunitat podrà tornar a casa, però han de complir les mesures establertes pel Govern, que exigeix una certificació de la prova de la covid negativa si s´arriba des de l´estranger.

També es facilitaran les visites a les residències geriàtriques, excepte si la situació epidemiològica no ho permet, i els residents podran anar a trobades familiars, especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener. També podran fer sortides de cap de setmana i inferiors a tres setmanes. Es recomana que els familiars que visitin residents prenguin precaucions els set dies anteriors a la trobada i evitin interacció social.

Els dies 24, 25 i 26 de desembre i 31 de desembre i 1 de gener es permetran grups de fins a sis persones per taula als establiments de restauració. Les nits de Nadal i Cap d´Any podran obrir fins a les 01.00 hores de la matinada, i es recomana usar les terrasses i els espais a l´aire lliure, i ajustar-se a la limitació de l´aforament vigent en cada tram de desescalada.

L´activitat de cultura popular es farà en espais perimetrats amb controls d´accessos i registre previ, millor si són a l´aire lliure. Si són activitats de mobilitat o en espais tancats, serà necessària la preassignació de seients, i no es permetran els parcs infantils de Nadal.

Quant a les proves esportives que no siguin competicions oficials, queden condicionades pel nombre màxim de participants que es poden trobar alhora sigui el que correspon al de les reunions -deu persones si s´està en el tram 3 del pla - i que s´eviti el contacte entre aquests grups.