El Ministeri de Justícia té sobre la taula des de fa mesos una proposta d´Unides Podem per reformar el Codi Penal i que la sedició només sigui considerada delicte si s´usen armes en l´alçament contra les autoritats competents, amb el que els condemnats pel 1-O no l´haurien comès.

L´esborrany de la proposició de llei, que va avançar ahir El País, planteja que siguin «reus de sedició» els qui s´alcin «violentament i públicament» per impedir per la força l´aplicació de normes o resolucions judicials o el legítim exercici de les potestats administratives o judicials, «pertorbant seriosament l´ordre públic». I afegeix un segon paràgraf per deixar clar que «els alçats hauran de valer-se de l´ús de les armes o altres mitjans perillosos aptes per a posar en greu risc la vida de les persones o causar lesions greus.» El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha insistit els últims mesos en la necessitat de revisar la tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició i aquesta setmana ha avançat la intenció de reforçar el delicte de desobediència al TC.

D´altra banda, el Govern paralitzarà els desnonaments a les famílies vulnerables que no tinguin alternativa residencial mentre duri l´estat d´alarma, mitjançant un decret llei que s´aprovarà aviat al Consell de Ministres. Segons van informar fonts de la Vicepresidència Segona del Govern i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, tots dos departaments van aconseguir aquest acord un dia després de retirar-se l´esmena als pressupostos generals que Unides Podem havia presentat al costat d´ERC i EH Bildu per prohibir els desnonaments fins al 2022. Així, les famílies vulnerables no podran ser desnonades mentre no existeixi la possibilitat que siguin reallotjades en un habitatge digne, incloses les que viuen com a okupes en cases de propietaris amb més d´una desena d´habitatges.